reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Medicína je jedna z oblastí, kde se s 3D tiskem setkáváme čím dál častěji. Univerzita ve Virginii hodlá využívat 3D modely lidské lebky k výuce endoskopie nosu a minimalizovat tak nepříjemnosti tohoto zákroku.
shapet (38) | 28.7.20160:01
Ono pohybovat se v oborech medicíny je obtížné i pro odborníka, natož laika. Je prima, že technologie dorazí vždy i do lékařství, ale nadšení z 3D tisku ­(jako všechno novější­) má řadu úskalí. Že můžeme dát umělý zub psovi nebo krunýř želvě je jistě pozoruhodné, u člověka narazíme ihned na zákony a SÚKL ­(obdobně i v zahraničí­). A ten to jednoduše nepovolí, až po dlouhodobých testech ... A zadruhé, implantáty jsou v zubním lékařství jedině kovové ­(zřídka jiné­) tělesa, zaváděné do čelisti, nikoliv tedy příklad uvedený u toho psa ­(šlo o korunku s čepem na původní kořen zubu­). To se dělá běžně i u lidí a světe zboř se, už i 3D tiskem :­-­). Navíc nevím o způsobu, jak by šlo ­"tisknout­" válcový implantát z titanu, kterýžto kov se pro implantáty používá. Neptejte se ovšem na cenu, zdr. pojišťovna vám to nezaplatí a nikdy nebude, podle souč. stavu zákona platí jen nejlevnější dostupnou variantu a tou implantáty nikdy nebudou ­(smutné že ?, levnější varianta je pro pojišťovnu pouze snímací náhrada při bezzubé čelisti, ačkoliv implantáty jsou jedním zřešení­) ... Uvedený model lebky ­(a ještě k tomu anatomicky nesprávný tvar­) naši američní kolegové sice mají, my nemuseli do nosu navzájem zavádět nic, modely jsme měli už před 30 lety obdivuhodné ... No to nic, nechtěl jsem to zkazit ... pokrok je fajn věc ... jenže veeelmi drahá ...

(a malé popíchnutí na závěr ... lékař provádí ­"zákrok­" zpravidla pouze při tanci, jinak vždy provádí výkon :­-­) ... Vím vžilo se to, ale není to správně­) .
Pěkný večer autorovi, o fotografování od něj čtu vše jedním dechem .. Honza
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.