reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo má zájem o PC divizi Fujitsu: schyluje se k další akvizici?

6.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Lenovo má zájem o PC divizi Fujitsu: schyluje se k další akvizici?
Část Fujitsu zabývající se počítači je dlouhodobě ve ztrátě a japonská společnost se ji proto plánuje zbavit. Nyní možná konečně našla kupce. Podle nepotvrzených informací má zájem Lenovo, které už má s podobnými akvizicemi zkušenosti.
Podle informací, které přinesl japonský zpravodajské web Nikkei, se schyluje k další velké akvizici. Zástupci společností Lenovo a Fujitsu spolu údajně intenzivně jednají, což potvrdilo i samotné Fujitsu. Zatím ovšem nemělo dojít k žádnému rozhodnutí, spíše jsou jen projednávány dostupné možnosti. První možností je akvizice, Lenovo by tedy koupilo od Fujitsu celou jeho PC divizi. V takovém případě by přibližně dva tisíce zaměstnanců změnilo svého zaměstnavatele. Možná ještě pravděpodobnější je možnost, že by se Lenovo zachovalo stejně, jako letos v létě, kdy získalo většinový podíl v jiné japonské společnosti NEC.





Prodej PC divize Fujitsu není žádným velkým překvapením, šlo spíše jen o otázku času. Společnosti se na trhu s počítači dlouhodobě nedaří, ztráta v posledním fiskálním roce byla vyčíslena na 96,5 milionu dolarů. Nepomohlo ani cílení na ziskovější trh s podnikovými počítači. V únoru Fujitsu vyčlenilo tuto divizi jako samostatnou, což už byl první náznak toho, že je nejspíš v plánu její prodej. Následovalo vyjednávání s dalšími japonskými výrobci Toshiba a Vaio (bývalá součást Sony) o sloučení v jednu společnost zabývající se PC, ale všechny tři strany nejspíš nenašly společnou řeč.

Lenovo nyní stojí před příležitostí, jak dále posílit svou pozici jedničky na trhu. Naopak Fujitsu se zbaví zátěže a bude se moct věnovat ziskovějším činnostem. Čínský výrobce má přitom s akvizicemi bohaté zkušenosti, v roce 2005 převzal PC divizi IBM. Následovala řada dalších akvizic, v posledních letech získalo Lenovo třeba část Motoroly zabývající se mobilními telefony.

Zdroj: Pcworld.com
reklama