reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovu meziročně klesl zisk o 36 %

21.5.2015, Jan Pánek, aktualita
Lenovu meziročně klesl zisk o 36 %
36procentní pokles zisku překonal očekávání, protože na něj mají vliv velké akvizice Lenova, pohlcení Motoroly a IBM x86 serverů. Čistý příjem meziročně poklesl na 100 milionů dolarů, což představuje 37 %.
Původně se očekávalo, že čistý příjem společnosti bude představovat 91,6 milionu dolarů (asi 2,24 miliardy Kč), toto číslo se nakonec zvýšilo na rovných 100 milionů dolarů (asi 2,5 miliardy Kč), ale i tak bylo nižší v porovnáním se stejným obdobím z minulého roku, tehdy byl čistý příjem 158 milionů dolarů.

Příjem celé společnosti se vyšplhal o 21 % na 11,3 miliardy dolarů (asi 277 miliard Kč). Lenovo očekává, že za celý rok přijde do kasičky až 46,3 miliardy dolarů (asi 1 134 miliard Kč).

Podle Lenova ještě není trh s počítači za zenitem, celkem dodalo 13,3 milionů počítačů, což představovalo meziroční nárůst o 2,7 % a příjem této sekce se zvedl o 11 % na 7,2 miliardy dolarů (asi 177 miliard Kč). Ale i přes tento úspěch se Lenovu zmenšil podíl na celosvětovém trhu s PC z 20 procentních bodů na 19,5 procenta.





"Při pohledu na nové možnosti, které nabízí internet+ éra, jsme připraveni se změnit z hardwarového výrobce na poskytovatele hardwaru i softwaru a služeb. To by mělo zaručit novou vlnu růstu Lenova i v dalších letech," řekl Yang Yuanqing, CEO Lenova.

Do budoucna bude pro Lenovo důležité, aby se Motorola dostala do černých čísel, k čemuž by měl dopomoci vstup na čínský trh. Podle odhadů by se tak mělo stát za rok až rok a půl. Tehdy se dozvíme, jestli byla akvizice Motoroly správným krokem.

Mobilní divize (včetně Motoroly) dodala 18,7 milionů chytrých telefonů za poslední čtvrtletí a 76 milionů za celý rok. Příjem, když započítáme i tablety a chytré televize, se vyšplhal na 2,8 miliard dolarů (asi 69 miliard Kč).

Zdroj: CNET
reklama