reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levnější vodík díky přímé výrobě pomocí perovskitových solárních panelů

20.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Levnější vodík díky přímé výrobě pomocí perovskitových solárních panelů
Vodík je často označován za palivo budoucnosti, má však dosud velký problém v neekologické výrobě. Vědci na Australian National University vyvinuli systém, který obchází externí systémy elektrolýzy a vyrábí jej přímo solárními panely.
Lidstvo neustále zkoumá, jak vyřešit energetiku budoucnosti. V poslední době se to týká především dopravy. Zde je jasný tlak na elektromobilitu, případně vodíkové automobily. Ty mají sice proti klasickým elektromobilům výhodu v rychlosti tankování, ale přináší i několik nevýhod. V zásadě jde stále o elektromobil (pohání jej tentýž elektrický motor), dokonce má také neekologický akumulátor (jen mnohem menší) a k tomu navíc palivový článek a nádrž na vodík, takže je složitější. V podstatě tak jde o vodíkový hybrid (elektromobil s vodíkovým extenderem), který skladuje rovnou dvě blbě skladovatelná paliva najednou (vodík v nádrži a elektřinu v akumulátoru). Přesto může mít vodík své opodstatnění, pro které je ale potřeba vyřešit jeho výrobu. Ta se totiž musí výrazně zefektivnit.
 
Výroba vodíku pomocí perovskitů
 
Vědci z Australian National University přišli na to, jak vyrobit hybridní solární panely, které budou přímo vyrábět vodík z vody, nebudou tedy jen prostředkem pro výrobu elektřiny, která poputuje do externího zařízení pro elektrolýzu. Tyto solární panely se skládají z perovskitové části, která pracuje spolu s tradiční křemíkovou fotoelektrodou. Vzniklé napětí je závislé na vzdálenosti mezi těmito dvěma částmi.
 
Dle vědců sice existují metody, které se sice blíží efektivitou přímého převodu solární energie na vodík k 20 %, ty ale zpravidla využívají extrémně drahých a mnohdy toxických materiálů a žádná z cenově dostupných a přijatelných metod se dosud nedostala přes 10 %. V jejich případě se povedlo dosáhnout 17,6% efektivity, nicméně i zde se vedle křemíku používá např. titan a platina. Nyní se tak hledají cesty, jak dále minimalizovat využití drahých materiálů a naopak zvýšit podíl těch, které jsou na Zemi hojně zastoupeny a levnější.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama