reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levný rámeček firmy Gelid ochrání procesor AMD před vyrváním z patice

15.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Levný rámeček firmy Gelid ochrání procesor AMD před vyrváním z patice
Mechanické poškození části počítače hrozí vždy, když někdo pořádně neví, co vůbec dělá. Nicméně někdy v tom můžeme být relativně nevinně a někdy je vhodné se proti takovým případům pojistit, a to třeba levným kusem kovu. 
Procesorové patice a provedení procesorových pouzder firmou AMD má v porovnáním s Intelem své výhody i nevýhody. Procesory Intel v pouzdrech typu LGA s kontaktními ploškami jsou obecně odolnější než Ryzeny od AMD, které mají piny. Pokud se ty mírně ohnou, je ještě snadné je srovnat do řady, ale pokud už je ohyb větší, problém je na světě. V takovém případě se už ohnutý pin může při narovnávání snadno zlomit a nám nezbývá než se modlit, aby nešlo zrovna o nějaký z těch nezbytných. Ale pokud šlo, nic ještě není ztraceno, neboť piny lze opět připájet nebo nahradit drátkem. 
 
Na druhou stranu v případě LGA zase hrozí poškození samotné patice, kde jsou rovněž piny, které jsou spíše ještě jemnější a mají i složitější tvar. A i když jsou obecně více ohebné než piny na procesorech, můžeme si je také velice snadno poškodit. Nicméně procesory Intel mají i tak jednu podstatnou výhodu. V patici jsou zajištěny velice dobře kovovým rámečkem, zatímco procesory AMD jsou připevněny jen díky samotným pinům a je možné je vytrhnout, přičemž hrozí jejich poškození. 
 
 
Asi málokomu se povedla taková věc, ostatně ta závisí především na tom, jaký chladič a pastu používáme. Pokud třeba někdo použil více pasty, než je zdrávo a ta časem vytvořila na okrajích tvrdou krustu a procesor se díky tomu k chladiči pevně přilepil, reálně hrozí jeho mechanické poškození při pokusu sundat chladič. Zvláště pak, když s tím nepočítáme a použijeme trošku hrubé síly. 
 
 
Pak budeme mít opravdu štěstí, když z toho nakonec budou jen trošku přihnuté piny. Tudíž se pro takový případ může opravdu hodit procesorový rámeček, který se upevní pod montážní přípravu na desce a díky němu pak nebude hrozit vytrhnutí procesoru z patice. Nejde navíc ani o předražený hardware, neboť cenovka je pouze 1,50 USD. Ostatně i to je na kousek vyraženého plechu snad až příliš. 
 
Nevýhoda je však ta, že bohužel nejde o univerzální řešení. Rámeček totiž funguje pouze s chladiči značky Gelid, i když je možné, že jej bude možné využít i s jinými, ovšem to už bude pochopitelně jen o náhodě. 
 
Zdroj: PC World 


reklama