reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG začne v červnu vyrábět ohebné a odolné OLED displeje

29.1.2015, Jan Vítek, aktualita
LG začne v červnu vyrábět ohebné a odolné OLED displeje
Mobily, televizory či monitory se zahnutou obrazovkou již nejsou nic nového, ale nové displeje od LG budou zcela jiné. Již nepůjde o skleněné displeje, jejichž ohebnost a odolnost není zrovna vysoká, ale o plastové displeje, které budou daleko flexibilnější.
A budou také odolnější, respektive ne tak náchylné na mechanické poškození při nárazu. Dnešní ohebné displeje založené na sklu také mají poloměr ohybu přinejlepším 75 mm, zatímco plastové OLED displeje od LG budou mít tento poloměr pouze 30 mm. Budou tak daleko flexibilnější, na což si jistě brousí zuby všemožní výrobci nositelných zařízení, třeba chytrých náramků či hodinek.





Zvláště zajímavá je pak odolnost vůči otřesům, což je problém dnešních chytrých telefonů krytých skly Gorilla Glass či jinými. Ty nezřídka vlivem nárazu či tlaku prasknou, což pak znamená výměnu celého digitizeru nebo ještě hůře celého displeje, a to není levná záležitost. V některých případech se pak ani nevyplatí nechávat takový mobil opravit. Ohebné plastové displeje mohou být odpovědí, ale pak je otázka, jak odolné budou vůči poškrábání, což by eventuelně mohly řešit třeba skleněné fólie, jejichž výměna je snadná a cena nízká. Ale o elegantní řešení nejde.





Věnujme se však novým displejům od LG. Z obrázku je jasné, že výhodou je i to, že plastové OLED displeje jsou velmi tenké, což umožní výrobcům koncových zařízení přijít s dalším kolem soutěže o nejtenčí telefon. Výzvou pro LG ale bylo to, aby plastové OLED displeje měly srovnatelnou energickou efektivitu, jas a přesnost v zobrazení barev. Firma se nakonec dostala na 60 lumenů na watt při maximálním jasu 807 cd/m2, barevnou teplotu 3000K a CRI (Color Rendering Index) 85. Nejde o hodnoty, které by se dosáhly vlastností nejlepších skleněným OLED, ale už jsou aspoň srovnatelné, čili technologie je připravena k produkci, během níž bude LG pracovat na dalších generacích s lepšími vlastnostmi.





LG plánuje své nové displeje použít nejen v telefonech, ale také v tabletech, skládacích počítačích a jiných zařízeních, desktopových monitorech, televizorech, automobilismu, zkrátka všude. A právě počítače se skládacími displeji mají přijít na řadu v roce 2017. Masová produkce plastových OLED displejů začne v letošním červnu a je tedy pravděpodobné, že na Computexu bude mít LG velmi pěknou výstavku.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama