reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LI-RAM ukládá data pomocí světla

19.4.2017, Jan Vítek, aktualita
LI-RAM ukládá data pomocí světla
Light induced magnetoresistive random-access memory, čili LI-RAM, se zařazuje mezi alternativy klasických elektronických pamětí s libovolným přístupem. Založena je na průlomovém materiálu z kanadské University of Victoria.
Paměť LI-RAM byla představena na blogu University of Victoria, kde se píše, že umožní počítačovým čipům existovat na molekulární úrovni. Umožnit to má nový materiál, který slibuje rychlejší a efektivnější paměti s delší výdrží, jež se může hodit pro veškerou elektroniku, takže i mobily a počítače. Má také potenciál překonat problém s tvořením nadbytečného tepla a na to vázané přílišné spotřeby, což jsou ale všechno zatím spíše jen neurčitá hesla, takže co tu máme dále?




docentka Natia Frank s doktorandkou Aiko Kurimoto


LI-RAM vyvíjí docentka materiálové chemie Natia Frank, která mluví o tom, že vyvinutý materiál dokáže rapidně měnit své magnetické vlastnosti v případě, že je zasažen světlem v zeleném spektru. To tak může zapisovat data právě i na úrovni samotných molekul a z LI-RAM to má dělat "univerzální řešení pro paměti", které bude levné jako DRAM, výkonné jako SRAM, s neomezenou životností a především stálé, takže na rozdíl od technologie RAM nebude potřebovat napětí pro udržení informace.





Na LI-RAM už existuje patent a nyní se pracuje na komercializaci této technologie, čili na praktickém nasazení. První produkty mají oproti standardním čipům DRAM využívat o 10 % méně energie, což je ale také velice vágní údaj, neboť nevíme, s čím se LI-RAM vůbec srovnávají.

Daný materiál by také mohl vedle pamětí najít uplatnění ve zdravotnictví (snímkování), v solárních panelech a vůbec v nanotechnologiích. Ještě není vůbec jasné, v jakých produktech se má LI-RAM nejdříve objevit, ale ty mají každopádně přijít na trh do deseti let.

To je zatím bohužel vše, co se o této technologii dozvíme. Dle známých informací tak jde v podstatě o magnetický zápis, ale s pomocí světla a je otázka, jak by mohla vypadat paměťová zařízení, která by nahradila paměti RAM. Lze si představit, že by tato technologie posloužila třeba jako náhrada klasického magnetického zápisu v pevných discích, ale jak se může skloubit s formátem elektronických pamětí ve formě čipů, zda to vůbec půjde a jakým způsobem se budou data číst, na to si prostě musíme počkat. Zatím to vypadá, že možnosti pro aplikaci LI-RAM se teprve budou vymýšlet a asi by se také nikdo nedivil, kdybychom o LI-RAM už nikdy neslyšeli.

Zdroj: University of Victoria
reklama