reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-Q26: Mini ITX a 11 disků

24.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Lian Li PC-Q26: Mini ITX a 11 disků
Lian Li vypouští na trh zajímavou skříň, která může posloužit jako základ velmi dobře vybaveného NAS serveru, v němž budeme provozovat až 11 pevných disků či SSD. Podívejme se tedy na to, co nám nabízí.
Jedná se tedy o novou počítačovou skříň Lian Li PC-Q26, která je jako obvykle celohliníková a přichází ve dvou verzích, čili v černé a stříbrné barvě. Její rozměry jsou přitom 200 x 395 x 410 mm (Š x V x H), což nám dává celkový objem 32,3 litru a hmotnost je pouze 4,6 kg.





Skříň je připravena pro klasické napájecí zdroje ATX a malé základní desky formátu Mini-ITX, jež obvykle nebývají dostatečně vybaveny pro zapojení až 11 zařízení s rozhraním SATA, ovšem musíme počítat také jeden rozšiřující slot, do nějž budeme moci nainstalovat některý z dostupných řadičů. Skříň je ale připravena také na grafické karty vybavené dvouslotovým chlazením.





Co se týče diskových pozic, ty jsou naskládány v jedné vysoké šachtě, v níž máme celkem deset 3,5" pozic plus jednu 2,5" v samotném dnu skříně. První dvě diskové pozice umístěné nejvýše mají také připraveny konektory SATA, takže je možné disky rychle připojit či odpojit (hot-swap). K jejich instalaci pak poslouží šroubky s velkými hlavičkami, díky nimž disky zajedou do připravených drážek. Pro chlazení disků pak mohou posloužit až tři přední 120mm ventilátory, přičemž boční průduchy v přední části skříně jsou opatřeny magneticky přidržovanými prachovými filty. Další 120mm kousek může být nahoře, v levé bočnici a vzadu je jedna 80mm pozice.





Co se týče kompatibility, pak grafická karta může být dlouhá 190 mm, takže je jí umožněno jen o 2 cm přesáhnout okraj základní desky, ale dnes už je i mezi takovými kartami slušný výběr. Napájecí zdroj má v tomto ohledu stejné omezení a procesorový chladič může být vysoký maximálně 150 mm, což vyloučí řadu věžovitých modelů vybavených 120mm ventilátorem.

Skříň se už pomalu chystá na trh, ovšem za cenu 119 GBP, což je cca 4200 Kč, takže nebude zrovna levná.

Zdroj: TZ Lian Li
reklama