reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li Q01: pro malé sestavy se slušným výkonem

9.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Lian Li Q01: pro malé sestavy se slušným výkonem
Společnost Lian Li si připravila další ze svých počítačových skříní, které jsou určeny pro základní desky Mini-ITX a popřípadě Mini-DTX. Na jejich základě se dá postavit malá, ale slušně výkonná sestava, což platí i pro grafickou kartu.
Lian Li PC-Q01 má už dobře známou věžovitou konstrukci, kde vedle sebe sídlí základní deska a velký ATX zdroj, čili vnitřní prostor je u takovéto skříně využit velmi efektivně. Na druhou stranu v takové skříni není mnoho místa pro procesorový chladič, takže musíme vybírat z nabídky nízkoprofilových, nebo se spokojíme s originálním chladičem. Specifikace ostatně udávají maximální výšku procesorového chladiče 90 mm.





Jakýmsi poznávacím znaměním skříně PC-Q01 je odnímatelný kryt ve tvaru obráceného písmene L, k jehož sejmutí nepotřebujeme žádné nástroje a ihned si můžeme zpřístupnit téměř celou skříň. Nicméně přístup k samotným komponentám a desce je zamezen právě zdrojem, a ten pochopitelně už drží na místě šroubky.





Uvnitř máme tedy pozici pro základní desku Mini-ITX nebo Mini-DTX, z čehož vyplývá, že tu jsou také dvě záslepky. Můžeme tedy nainstalovat i výkonnější grafickou kartu, ovšem její délka nesmí o moc překročit šířku základní desky, čili 170 mm. V nabídce ale je již dost takových modelů, které jsou vybaveny střední třídou moderních GPU, takže poskytnout slušný výkon. Zdroj může mít ale na hloubku 210 mm, takže stejný rozměr bude platit i pro grafickou kartu.

Pak tu máme po dvou pozicích pro 3,5" a 2,5" zařízení, ovšem na druhou stranu nám skříň nenabídne žádnou pozici pro mechaniku, a to ani tenkou, čili typ Slim. Namísto pevných disků pak můžeme pro lepší chlazení instalovat do dna skříně jeden 120mm nebo 140mm ventilátor. Nakonec nechybí obvyklé porty USB 3.0 a audio v předním panelu.

Celá skříň je samozřejmě vyrobena z hliníku, její rozměry jsou 200 x 275 x 242 mm (Š x V x H) a hmotnost pouze 1,57 kg.

Lian Li PC-Q01 bude k dispozici nejspíše už od příštího týdne za 49 euro.

Zdroj: TZ Lian Li
reklama