reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LibreOffice 5.1 jsou tu s přepracovaným UI

12.2.2016, Jan Vítek, aktualita
LibreOffice 5.1 jsou tu s přepracovaným UI
The Document Foundation vypustila do světa novou verzi LibreOffice s označením 5.1, čili kancelářského balíku, který je k dispozici zdarma a v roce 2010 navázal na tehdejší OpenOffice. Co nám tedy nová verze nabídne?
LibreOffice je jedna z nejoblíbenějších aplikací, kterou si uživatelé mohou na své počítače zdarma instalovat, pokud nechtějí využívat komerčně dostupné produkty jako Office. Podobně je na tom třeba přehrávač VLC nebo grafický editor GIMP. LibreOffice obsahují textový editor, tabulkový procesor, aplikaci pro tvorbu prezentací, databázový program a další součásti. Jde navíc o multiplatformní kancelářský balík pracující pod OS X, Linuxem, Windows, FreeBSD a dalšími systémy.





The Document Foundation uvádí, že její nové LibreOffice 5.1 nabídnou zcela přepracované uživatelské rozhraní, které bylo upraveno tak, aby nabídlo snadnější a rychlejší přístup k nejvíce používaným funkcím. Jsou tu tak nová menu, ikony a odlišné uspořádání ovládacích prvků. Uživatelé sami si samozřejmě budou moci toto prostředí upravit dle vlastních potřeb.

Dalším tématem je kompatibilita výstupních souborů třeba právě s MS Office, které jsou široce využívané. Vývojáři LibreOffice uvádějí, že právě komatibilita s různými formáty byla značně vylepšena a využity jsou nové filtry pro import a export dokumentů pro Apple Keynote 6, Microsoft Write nebo Gnumeric. Vedle toho nám tabulkový procesor Calc zpřístpní nové funkce a celkově dostaneme přímý přístup k dokumentů uloženým na Sharepointu, Google Drive či Allfresco, tedy přímo z menu File.


O tom všem je i přiložené video, které vám novinky ukáže daleko lépe. Pokud máte zájem, můžete si nové LibreOffice hned stáhnout.

Zdroj: LibreOffice

reklama