reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LIDAR umožnil nebývalé zmapování dávno zaniklých cest Mayů

1.2.2017, Jan Vítek, aktualita
LIDAR umožnil nebývalé zmapování dávno zaniklých cest Mayů
O technologiích LIDARu mluvíme především ve spojení se systémy pro autonomní řízení moderních vozů, ovšem to je jen jeden z mnoha způsobů jejich využití. Nyní posloužily také při archeologickém zkoumání dávných území Mayů.
LIDAR funguje na stejném principu jako RADAR, ovšem s tím rozdílem, že nevyužívá radiové vlny, ale laserové paprsky. Je přitom schopen mapovat i povrch země, který je skryt pod hustou clonou vegetace, a tak mohl být využit pro zmapování dávno zaniklé sítě cest zbudované původními obyvateli území, které se nachází v dnešním jižním Mexiku a severní části Střední Ameriky.





A jde nejen o cesty, ale také o zaniklé struktury a stavby, k nimž tyto cesty vedly. Jedná se přitom o nově objevenou síť cest dlouhou přes 240 km a také o lepší zmapování části jakési starověké superdálnice, jaká se ukazuje na prvním obrázku vlevo. Nachází se v deštném pralesu Guatemaly poblíž ruin města El Mirador, které bylo objeveno již v roce 1926. Dle archeologů bylo toto město založeno v 6. století před Kristem a svého plného rozkvětu dosáhlo v 1. století po Kristu. Tehdy mělo dosáhnout populace kolem čtvrt milionu lidí, přičemž samotný Řím jako centrum evropské civilizace měl v té době asi milion obyvatel. El Mirador je také místo, kde byly postaveny jedny z největších pyramid na světě, a tak není vůbec divu, že toto centrum mayské civilizace bylo napojeno na hustou komunikační síť.





Cesty u El Miradoru byly objeveny již v 60. letech minulého století, ale dosud vědci netušili, o jak rozsáhlou síť šlo, neboť ani neměli prostředky k tomu to zjistit. Nyní tak využili LIDAR namontovaný na letadlo, díky němuž mají v ruce celou topografickou mapu sledované oblasti. Systém je přitom schopen každou sekundu zmapovat 560.000 bodů, takže výsledná mapa je velice přesná.

Díky LIDARu je topografické mapování poměrně snadné, a tak už bylo takto prohlédnuto přes 1100 čtverečných kilometrů, kde bylo bezpečně identifikováno 17 dávných cest a také byly vytvořeny velice podrobné mapy samotného El Mirador s jeho terasami, pyramidami, kanály a jinými stavbami. Pozoruhodné je, že cesty jsou zpravidla 40 metrů široké, což by bohatě stačilo na celkově desetiproudou dálnici. Místy jsou také vyvýšeny i více než 6 metrů nad okolní povrch a jednotlivé sekce jsou až 40 kilometrů dlouhé.

Archeologové také už porovnali mayské cesty s tím, co vědí o těch římských a říkají, že produkce potravit u El Miradoru dle toho musela dosahovat průmyslových měřítek, což ale ještě upřesní. Sledováním cest totiž chtějí vyhledat další dávné usedlosti, které více osvětlí mayskou kulturu a snad se dozvíme více i o tom, proč začal již ve druhém století našeho letopočtu úpadek El Miradoru. Takto rozsáhlá síť cest mohla totiž napomoci nejen obchodu, ale také mohla usnadnit vpád cizích armád nebo šíření nemocí.

Zdroj: Seeker
reklama