reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lidstvo a Mars: bůh války, záhada i technologická výzva

24.2.2016, Jan Vítek, článek
Lidstvo a Mars: bůh války, záhada i technologická výzva
Planeta Mars byla vždy v popředí zájmu jako náš druhý nejbližší souputovník na cestě kolem Slunce a planeta, která v minulosti mohla hostit alespoň základní formy života. Jaká je tedy historie průzkumu Marsu, z nějž jsme se toho tolik dozvěděli?

ExoMars a nástupce Curiosity


Kromě různých sond má v dohledné době k Marsu startovat i první vozítko evropské ESA (European Space Agency), které je připravováno pod označením ExoMars. Vypuštění do vesmíru zajistí ruská raketa Proton a přistání na Marsu budou mít na starosti také Rusové. Spojení se Zemí zajistí sonda ExoMars Trace Gas Orbiter, jež odstartuje dle plánu už zanedlouho, konkrétně 14. března letošního roku.




vizualizace vozítka ExoMars


ExoMars dle plánu odstartuje v roce 2018 a přistane na začátku dalšího roku. Vybaven bude stejně jako Curiosity vrtačkou a příslušnými přístroji, jimiž bude zkoumat okolní prostředí vzhledem k obyvatelnosti a také pátrat po známkách života. Na podzim minulého roku byla z doporučovaných oblastí přistání vybrána Oxia Planum poblíž rovníku, která by mohla dle dosavadních poznatků nést známky života a také je vhodná díky svému terénu. Pokud ovšem bude start odložen, pak budou ve hře ještě dvě další oblasti.

NASA zase chce stavět na úspěchu Curiosity a stejným způsobem plánuje na Mars vyslat další rover, který také dosedne s pomocí nebeského jeřábu. V plánu je tedy Mars Exploration Program, jehož cíl bude v podstatě stejný jako v případě evropského ExoMars. NASA využije příhodné okénko, které nastane v roce 2020, čili kdy se Země a Mars k sobě opět jednou přiblíží. Nový rover bude založen právě na Curiosity a jím získané informace mají přispět k tomu, aby se ve 30. letech tohoto století mohli na Mars vydat i lidé. O tom ale třeba až někdy příště.
reklama