reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Limonáda sdílená přes internet chutná téměř jako skutečná

30.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Limonáda sdílená přes internet chutná téměř jako skutečná
Lidské smysly se dají ošálit a toho využili i vědci ze Singapuru, když vytvářeli koncept virtuální limonády. S pomocí jejich zařízení je možné poslat limonádu přes internet, aby ji mohl ochutnat i někdo na druhé straně Země.
Co všechno se dá sdílet přes internet? Spousta věcí, zatím si ale lidé ve zprávách běžně neposílají chutě či vůně. Co kdyby ale bylo možné poslat zprávou limonádu, kterou právě pijete? Realizovat něco takového se snaží vědci ze Singapuru, kteří dokážou ošálit smysly člověka natolik, aby mohl pít téměř tu stejnou limonádu jako člověk na druhé straně planety.

K napodobení limonády je potřeba speciální sklenice s LED světly, elektrickými impulsy a trochou vody. Pak už jen někdo na druhé straně sítě musí zaslat informace o tom, jak má limonáda vypadat a chutnat, a speciální nádoba už efekt vytvoří. Člověk se skutečnou limonádou použije speciální senzor, který zjistí barvu a také pH ve sklenici s limonádou. Tyto informace se následně odešlou přes internet.

Výzkumný tým je přesvědčen, že když už lidé sdílí fotografie svého pití na sociálních sítích, stejně by mohli sdílet i jejich chuť. O tu se pak budou moct podělit s kýmkoliv, kdo má připojení k internetu a speciální sklenici na napodobení limonády.


Elektrické impulsy jsou jazyku dávány z okraje sklenice, a když se pijící člověk jazykem okraje dotkne, jsou stimulovány jeho chuťové pohárky. Takto vzniká kyselá chuť. LED světla už jen napodobí správnou barvu tekutiny, limonáda může být žlutá, zelená nebo bílá.

Vědci projekt prezentovali na konferenci v Japonsku tento měsíc. Aby otestovali, jak je jejich virtuální limonáda reálná, vybrali si 13 dobrovolníků. Tito dobrovolníci měli následně za úkol ochutnávat skutečné a virtuální limonády a hlásit rozdíly v chuti a kyselosti. Měli také odhadovat, jak kyselá bude limonáda na základě vzhledu. Iluze limonády vytvořená LED světlem vypadala kyselejší, více kyselá byla ale po ochutnání ta skutečná.

I když se vědcům napodobovat limonády poměrně daří, s jinými druhy nápojů to může být o dost složitější, protože budou vyžadovat komplikovanější chutě. Tým vědců má v plánu projekt dále rozšiřovat, chce k nápoji přidat například i vůně a pracuje i na elektronickém lízátku. Do budoucna si samozřejmě vědci přejí, aby bylo možné takto vytvořit jakýkoliv nápoj.

Toto řešení by ale nemuselo představovat jen sdílení nápoje s přáteli. Virtuální limonáda by se dala využít jako náhrada za slazené a ochucené nápoje pro ty, kteří se jich nedokážou zříct, ale chtějí žít zdravěji.

Zdroj: IFLScience

reklama