reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lisa Su chce pro AMD 50% podíl na GPU, klíčem je Vega

2.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Lisa Su chce pro AMD 50% podíl na GPU, klíčem je Vega
Ale také budování vztahu se zákazníky bylo zdůrazněno CEO společnosti AMD, Lisou Su. Ta mluvila na konferenci o tom, jak chce její firma dosáhnout 50% podílu na trhu, kde má nyní většinu společnost NVIDIA.
Přetáhnout k sobě desítky procent trhu s GPU by pro AMD neměl být problém, pokud skutečně dodrží, co slibuje. Jde tak nyní především o úspěch GPU Vega 10 a pokud se k tomu přidá vstřícný přístup k zákazníkům, není důvod, proč by se AMD opět nemohlo dostat na výsluní. Zákazníci na tomto trhu reagují na to, kdo má aktuálně lepší nabídku a AMD s NVIDIÍ se jí snaží podpořit různými akcemi, jako jsou hry ke kartám zdarma. Společnost AMD přitom aktuálně drží 29 % trhu se samostatnými grafikami, takže se dostala z nejhoršího, což nastalo minulý rok, kdy nebyla nalezena dostatečná odpověď na generaci Maxwell. GPU Polaris nyní zařídily opětovný růst.





Jak můžeme vidět z velice pěkně zpracovaného grafu s vývojem podílu firem AMD a NVIDIA, naposledy mělo AMD svých 50 % trhu v roce 2005, kdy byly aktuální karty jako Radeon X800. Od té doby už vládne NVIDIA a toto odpoutání jí zařídila její revoluční řada GPU GeForce 8800. AMD se od té doby drželo alespoň na třetině podílu a občas mělo lepší kvartály, ale od roku 2014 to šlo z kopce a dle některých průzkumů se firma dostala i pod 20 % podílu. Ten ale nyní zase roste, i když ne tak dobře, jak by Lisa Su chtěla.




- klikněte pro zvětšení -


Grafické čipy Polaris zařídily společnosti AMD růst, ale ten nyní začal zpomalovat, neboť se začaly běžně prodávat nižší řady GPU NVIDIA Pascal, které už přímo konkurují Polarisu. Na druhou stranu AMD nemá dosud na trhu nic, co by mohlo konkurovat kartám GeForce GTX 1070, 1080, natož pak novému TITAN X, takže je ve zřejmé nevýhodě. To by se mělo naplno projevit v aktuálním kvartálu a nikdo by se nedivil, kdyby si NVIDIA opět svou pozici na trhu trošku vylepšila. Ostatně ta dokázala z celkového růstu trhu s grafikami vytěžit ve třetím kvartálu více než AMD.

Karty s čipy Vega 1% ale mají nastoupit někdy v první polovině roku 2017, a to asi nejdříve v květnu, takže teprve cca za půl roku bude AMD moci konkurovat aktuálnímu hi-endu NVIDIE. Proto můžeme vidět cíl Lisy Su v 50% podílu jako velice ambiciózní a spíše dlouhodobý. Oznámila jej na 20. konferenci Credit Suisse Annual Technology, Media & Telecom, kde přímo přiznala, že cesta k tomuto cíli bude dlouhá. Zdůraznila také, že AMD chce dobře pokrýt celý trh s GPU, což můžeme rozkódovat jako snahu konkurovat NVIDII i na trhu s GPGPU pro umělou inteligenci, neboť to je oblast, která je nyní na vzestupu a kde se dá vydělat mnoho peněz. Právě tady ale bude AMD potřebovat vysoce výkonné čipy a není divu, že se GPU Vega 10 mají dostat nejdříve do profesionálních karet, ovšem na ověření toho si musíme ještě počkat.

Zdroj: wccftech
reklama