reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lockdown v Malajsii by mohl ohrozit výrobu CPU, podniky však budou otevřeny

14.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Lockdown v Malajsii by mohl ohrozit výrobu CPU, podniky však budou otevřeny
Od středy je Malajsie pod celonárodním lockdownem, který značně omezuje pohyb občanů a další aktivity, přičemž potrvá přinejmenším do 7. června. Hrozí tak i omezení výroby, a to nejen procesorů x86. 
Malajsie samozřejmě není země, kde by se přímo vyráběly počítačové čipy včetně procesorů. Pokud jde ovšem o proces testování a pouzdření těchto čipů, dá se tato země považovat za světovou velmoc, která disponuje kapacitami využívanými firmami jako Intel, AMD, NXP Semiconductors, Renesas, Texas Instruments či ASE.  
 
 
Lockdown v Malajsii nebyl kvůli Covidu-19 zaveden poprvé, ale nyní má být velice přísný, i když ne tolik jako na začátku pandemie, kdy byla zastavena i výroba. Dle zprávy z MyDrivers je tak ohrožena výroba procesorů, což by se týkalo především Intelu, který v Malajsii nechává pouzdřit zhruba polovinu svých CPU, ale svou konečnou podobu tu také získávají některé procesory Ryzen 3000 a 5000 od firmy AMD. 
 
Malajský ministr financí Zafrul Aziz ale uvedl bez dalšího upřesnění, že většina ekonomických aktivit, které celkově přispívají 90 procenty k hrubému domácímu produktu, zůstane v provozu. Můžeme si tak představit, že provozy, kde se pracuje ve vysoce čistém prostředí, zůstanou opravdu otevřeny, což se týká právě i výroby procesorů. Nicméně i tak může další přísný lockdown v Malajsii znesnadnit výrobu produktů zmíněných firem, zvláště když dobře víme, že právě kapacity pro testování a pouzdření jsou po celém světě extrémně vytíženy. 


reklama