reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Londýn má v Evropě největší plující solární elektrárnu

4.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Londýn má v Evropě největší plující solární elektrárnu
Velká Británie není zase tak velká, aby se v ní mohly stavět obrovské solární elektrárny, když tedy nebudeme brát v potaz typické ostrovní počasí. Nicméně na druhou stranu má dostatek vodních ploch, které posloužily jednomu velkému projektu.
Díky němu se nyní Londýn může pochlubit tím, že má v Evropě největší solární elektrárnu, která pluje na vodě. Jedná se o klasické pole solárních panelů, z nichž je každý vybaven plovákem, a může se tak sám o sobě udržet na vodní hladině. Těchto panelů je u Londýna na 23 tisíc, takže je jasné, že tato elektrárna není u mořského prostředí, ale pluje u Temže, tedy konkrétně ve Walton-on-Thames, jedné z okrajových částí Londýna. Ta je proti proudu Temže od městské části a v její oblasti je několik vodních nádrží, přičemž elektrárna se konkrétně nachází na hladině nádrže Queen Elizabeth II. Tam tedy nehrozí, že by panely musely čelit mohutným vlnám a proudům, i když i taková vodní plocha se dokáže rozhoupat.





Výstavba solární elektrárny stála téměř 6 milionů liber a jejích více než 23 tisíc panelů dokáže při ideálních podmínkách poskytnout až 6,3 MW energie. Tedy bude moci poskytnout, neboť elektrárna ještě stojí (tedy pluje) před dokončením, které se očekává za cca dva týdny. Nejde tedy o zrovna malou elektrárnu, která ale zabere pouze šest procent vodní plochy svého rezervoáru, jehož plocha je 317 akrů a objem 20 milionů litrů (na fotbalová hřiště a Fabie si to musíte přepočítat sami).

Výhodou je, že panely na vodní hladině moc nevynikají a také jsou částečně skryty za vysokými a strmými břehy rezervoáru, takže by neměly být ani moc na očích místních obyvatel. Dle Solar Energy Industries Association by měla energie této elektrárny stačit pro více než 1000 domácností, ovšem jim sloužit nakonec nebude. Určena je totiž pro nedalekou úpravnu vod patřící společnosti Thames Water. Jejím cílem je částečně se osamostatnit od dodavatelů energie a již provozuje 40 dalších podobných zařízení, z nichž je ovšem nejnovější elektrárna v nádrži Queen Elizabeth II zdaleka největší. Thames Water tedy hodlá do roku 2020 podobným způsobem získávat třetinu potřebné energie.

Zdroj: KitGuru
reklama