reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Loni byla ukradena miliarda datových záznamů

13.2.2015, Michal Hala, aktualita
Loni byla ukradena miliarda datových záznamů
V průběhu loňského roku byla ukradena 1 miliarda datových záznamů. Uvedla to ve své zprávě společnost Gemalto zaměřená na digitální bezpečnost. Počet úniků dat meziročně stoupl o 49 % a počet uniklých datových záznamů dokonce o 78 %.
Údaje pochází z databáze BLI (Breach Level Index) vyvinuté společností SafeNet. Ta byla již dříve převzata právě společností Gemalto. Zajímavé jsou podrobnější údaje. Největší podíl na uniklých datech - 54 % - mají krádeže identity. Ty dokonce převýšily i přímé pokusy o získání přístupu k finančním datům, které bývají motivované bezprostředním pokusem o krádež peněz.

Tsion Gonen, viceprezident Gemalta, uvedl: „Je zřetelně vidět posun v taktice kyberzločinců, dlouhodobé krádeže identity jsou jejich cílem spíše než bezprostřední pokusy ukrást čísla kreditních karet. Krádeže identity mohou vést k otevírání nových podvodných úvěrových účtů, vytváření falešných identit pro zločinecké podniky, nebo pro účely jiné závažné trestné činnosti.“


Bezpečnost dat - zámek


Takže motivací samozřejmě jsou peníze, ale nejde o jejich jednoduchou krádež v malém, ale o daleko sofistikovanější způsoby jejich nelegálního získání. Ovšem v podstatně větším objemu.

Další skupinu úniků dat, která vás možná už napadla, představují krádeže důvěrných firemních údajů a účelem je průmyslová špionáž a jiné formy nelegálního konkurenčního boje. Přirozeně, že konečným cílem jsou opět peníze. Mimochodem, jak je na tom s bezpečnostní politikou váš zaměstnavatel? A jak vám firemní bezpečnostní politika komplikuje život?

Krádeže identity bohužel mohou být zajímavé také pro teroristy, ale z jiných důvodů. Jejich motivace nebývá finanční, ale obvykle ideologická. A mohou falešných identit využívat pro páchání vysoce nebezpečné násilné trestné činnosti.

A jak jste na tom s elektronickou bezpečností přímo vy? Používáte pro přístup ke svým účtům dvouúrovňovou autentizaci? Jsou vaše hesla k e-mailovým účtům a sociálním sítím dostatečně robustní? Používáte jedno heslo nebo více hesel? Máte nainstalován software pro správu identit? A co soudíte o přínosech biometrické identifikace?

Detailní úvahu na tohle téma přinesl Svět Hardware loni na podzim. Třeba pro vás bude inspirací.

Zdroj: Gemalto, ZDNet.
reklama