reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

M1573: PCI-E southbridge značky ULi

9.2.2005, Štěpán Mrázek, článek
M1573: PCI-E southbridge značky ULi
Dnešní článek je první v sérii popisů southbridge čipů od současných výrobců čipsetů. Následovat budou další popisy produktů od společností VIA, nVidia, Intel, SiS a samozřejmě nezapomeneme ani na ATI, kde je situace mírně složitější.
Tento článek vznikl jako první ze série popisů southbridge čipů, které jsou aktuálně na trhu. Zaměřujeme se však pouze na modely s podporou sběrnice PCI Express a starší produkty (např. VIA VT8237) z tohoto miniseriálu úplně vynecháváme.

Pokud máte pocit, že vám značka ULi nic moc neříká, pak se vám vůbec nedivím. Úplně původně totiž společnosti působila pod značkou ALi (což není nic než zkratka ze slov Acer Laboratories) a teprve později se přejmenovala na ULI Electonics Inc. O důvodech přejmenování asi nemusíme dlouze spekulovat, neboť produkty ALi si nikdy nezískaly respekt svých zákazníků. Já sám jsem vlastnil jednu základní desku s tímto čipsetem (šlo ještě o Socket 7) a ještě rád jsem se jí po pár měsících zbavil.

Pozn.: Malou zajímavostí je, že společnosti ALi koncem loňského roku oznámila úmysl snížit svůj akciový podíl v ULi z 58% na 40%.

Nyní již k čipu ULi M1573. Společnost ULi Electronic Inc. vydala 13. dubna 2004 tiskovou zprávu týkající se uvedení tohoto čipu s tím, že jde o celosvětově první southbridge čip s podporou sběrnice PCI Express. Jak je to s uváděním produktů, které nejsou mnohdy i několik měsíců po svém "uvedení" dostupné na trhu, jsme už psali mnohokrát a teď to tedy nebudu komentovat. Zcela jasně to potvrzují informace z 9. prosince 2004 (tedy osm měsícu po oficiálním ohlášení), kdy byly prezentovány hromadné dodávky tohoto čipu. Mimochodem pokud si kladete otázku, proč se vlastně věnujeme čipsetu takovéto nezajímavé značky, pak odpověď je prostá. Mnoho výrobců jej osazuje na základní desky s northbridge čipem ATI RS480 - asi jej znáte spíše jako ATI Radeon Express 200.



Obr. 1 - Southbridge čip ULi M1573

Bohužel se mi nikde nepodařil zcela zjistit jakou sběrnicí se připojuje tento čip ke svému severnímu protějšku, ale téměř na 100% jde o PCI Express. Usuzuji tak, ze schémat čipové sady ATI Radeon Xpress 200, která tento způsob spojení využívá a se kterou někteří výrobci (např. Gigabyte či TUL) párují čip M1573. Bohužel však nevíme o jakou konfiguraci sběrnice PCI Express jde - odhaduji však, že o x8 s propustností 2 GB/s.

Co se týká komunikace s IDE/SATA zařízeními, pak se čip M1573 téměř vyrovná nForce4, neboť podporuje až čtyři Serial ATA zařízení a to dokonce včetně podpory NCQ (Native Command Queuing). Samozřejmostí je pak možnost připojit až čtyři zařízení Ultra ATA/133 na dvoukanálový IDE řadič. Když přemýšlím, co má navíc nForce 4 (z mého pohledu nejdokonalejší čipová sada dneška) z hlediska diskových řadičů, tak mě napadá snad jedině podpora Serial ATA II.

Stran komunikace s periferiemi je dnes nejzajímavější sběrnice USB (například já už ani jiné periferie nepoužívám). Čip M1573 obsahuje jeden řadič USB 2.0 (tzv. Enhanced Host Controller Interface) na který je možné připojit dva porty. Další tři řadiče pak zprostředkovávají USB 1.1 - dohromady to znamená celkový počet osm portů USB, což je dnešní běžný standard. Víc má snad jenom nForce4, se kterou budu všechny konkurenty srovnávat :-).

Integrované audio nese název HD Audio a společnost ULi o něm píše, že je následníkem standardu AC'97. Podporuje až 32-bitové rozlišení a maximální vzorkovací frekvence činí 192 kHz, na rozdíl od Intel High Definition Audio však podporuje pouze šest kanálů (což ovšem nepovažuji za žádný problém).

Stran rozšiřujících slotů asi takto: nikde jsem se sice nedočetl, zda tento čip podporuje PCI Express x1, ale na následující fotografii referenční desky můžete vidět celkem tři takovéto sloty a tak bych si dovolil předpokládat, že ano (zde bych ještě zkritizoval stránky výrobce za neúplnost dokumentace).

Jak jsem již psal, následovat budou popisy dalších southbridge čipů. Jako poslední si necháváme společnost VIA Technologies a já osobně pevně doufám, že se jim do té doby podaří konečně finálně vydat čip VIA VT8239 :-).

Zdroj: OCW, ULi
reklama