reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

macOS Sierra je už dostupný ke stažení: co přináší nového?

20.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
macOS Sierra je už dostupný ke stažení: co přináší nového?
Apple dnes veřejně vydal novou verzi svého operačního systému pro Macy. Jako obvykle je aktualizace dostupná zdarma a přináší řadu vylepšení – univerzální schránku, automatické odemykání pomocí Apple Watch nebo nové možnosti, jak ušetřit místo na disku.
Majitelé Maců mohou od dnešního dne stahovat největší aktualizaci letošního roku. macOS 10.12 s kódovým označením Sierra je nástupcem loňského OS X 10.11 El Capitan. Apple se tedy po pár letech vrátil k tradičnějšímu značení svého operačního systému. K oznámení nové verze došlo už na červnové vývojářské konferenci WWDC 2016, následně byla vydána beta verze. Od dnešního dne je ovšem upgrade dostupný pro každého skrze App Store, a to jako vždy zdarma. Aktualizace je dostupná pro Macy alespoň z roku 2009, které mají minimálně 2GB RAM a 8,8 GB volného místa na disku. Pro přímý upgrade je také nutné mít OS X 10.7.5 Lion nebo novější.

Za největší novinku v macOS Sierra je zahraničními weby považována integrace hlasové asistentky Siri. Ta sice bohužel chybí v české verzi systému, ale přesto je mnoho dalších důvodů, proč upgradovat. Kromě různých vylepšení bezpečnosti a výkonu přináší macOS 10.12 funkci univerzální schránky. To znamená, že uživatel může na Macu zkopírovat text, obrázek nebo video a následně jej vložit do libovolné aplikace na iPhonu. A funguje to samozřejmě i naopak. Nová verze systému také usnadňuje život majitelům Apple Watch. Pokud mají na ruce chytré hodinky, odemkne se Mac automaticky, jakmile se dostanou do jeho blízkosti, a je tak možné okamžitě pokračovat v práci.




K souborům z plochy Macu je možné přistupovat i z jiných zařízení od Applu


Vylepšením prošla služba iCloud Drive, která teď umí do cloudového úložiště automaticky nahrávat soubory z plochy nebo složky Dokumenty. To znamená, že k nejčastěji používaným souborům lze mít přístup z iPhonu, iPadu či jiného Macu, a přitom se uživatel nemusí starat, zda je na iDrive nahrál či nikoliv. macOS Sierra rovněž přináší více možností, jak uvolnit místo na disku. Třeba může nahrávat málo používané soubory na iCloud, jejich ikony přitom zůstanou v původní složce a celý soubor se opět stáhne až ve chvíli, kdy jej uživatel opravdu potřebuje. Dále systém nabídne smazání použitých instalátorů, duplicitních souborů a dalšího balastu. Také je možné přehledně zobrazit všechny velké soubory a aplikace, které v Macu zabírají nejvíce místa.




V galerii je možné zobrazit mapu míst, kde byly fotky pořízeny


Do mnoha aplikací přibyly záložky známé ze Safari, takže třeba v mapách lze sledovat více destinací najednou. Pokud si pustíte video v iTunes nebo Safari, lze okno s videem zobrazit přes plochu nebo jinou aplikaci přes celou obrazovku, video je rovněž možné připnout do rohu a zvětšit či zmenšit podle potřeby. Velkými změnami prošla aplikace Fotky, která teď využívá vyspělou tehcnologii rozpoznání obrazu a umožňuje tak rychle vyhledávat fotografie podle toho, co na nich je. Lze tak rychle zobrazit například všechny snímky se západem sluncem. Aplikace také automaticky roztřídí fotky podle zobrazených osob nebo je zobrazí na mapě světa, takže má uživatel přehled o tom, kde všude už byl. Funkce Vzpomínky zase z fotografií automaticky vytváří prezentace třeba z dovolené, které lze pak sdílet s rodinou či přáteli




Zprávy na Macu se dočkaly podobných novinek jako stejnojmenná aplikace v iOS


Pokud jsou vám podobné vychytávky povědomé z poslední verze iOS, tak vězte, že to nejsou jediné novinky, kterými se macOS Sierra a iOS 10 shodují. Aplikace Zprávy na Macích nově umožňuje posílat velké emotikony nebo ozdobit bubliny se zprávou srdíčkem či palcem. Přímo v konverzaci je také možné přehrávat videa nebo zobrazit náhledy odkazů. Aplikace Apple Music (jako součást iTunes) se dočkala velkého redesignu, který by měl usnadnit orientaci ve skladbách. Nová sekce Pro vás zobrazuje návrhy na skladby a playlisty, které by se uživateli mohly líbit, v sekci Prohlížení lze zase najít výběr toho nejlepšího z Apple Music. Minipřehrávač pak nově zvládne zobrazovat texty skladeb.




Apple Music po výrazné proměně uživatelského rozhraní


Zdroj: Apple.com
reklama