reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maďaři protestují proti dani z provozu na Internetu

27.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Maďaři protestují proti dani z provozu na Internetu
Desetitisíce maďarských občanů včera vyšly do ulic Budapešti v protestu na vládní plány uvalit daň na datový provoz na Internetu. Dle zvažovaného zákona by se z každého gigabajtu měla do rozpočtu platit určitá částka.
Maďarská vláda tak hledá další cesty k naplnění státního rozpočtu a tentokrát šlápla na nohu všem uživatelům Internetu. Ti by nakonec museli zaplatit daň z datového provozu, který ukládá poskytovatelům internetového připojení odvádět 150 forintů (asi 13,50 Kč) za každý gigabajt dat přenesených v jejich síti. Není divu, že tyto plány rozhořčily veřejnost a do ulic Budapešti v reakci na ně vyšly desetitisíce protestujících lidí.





Občané se sešli před Ministerstvem hospodářství a požadovali po premiérovi Viktoru Orbanym, aby se zasadil o stažení návrhu zákona. Protest byl organizován skupinou na Facebooku, která má na 210 000 fanoušků.

Návrh zákona počítá s tím, že poskytovatelé by si mohli kompenzovat odvody za provoz snížením daní z příjmu, ovšem dle protestujících by stejně nakonec byli škodní hlavně koncoví uživatelé. Však maďarská asociace IT a telekomunikačních firem uvedla, že v reakci na nový zákon by firmy musely zvýšit ceny za připojení.





Nový zákon dle protestujících následuje za "vlnou znepokojivých a antidemokratických opatření, kterými premiér Orban oddaluje Maďarsko od Evropy". Dodali, že zákon by "bránil v rovnoprávném přístupu k Internetu a prohluboval rozdíly mezi jednotlivci a skupinami, které patří k ekonomicky slabším, což jsou i školy a univerzity".

Orbanyho strana již v reakci na protesty oznámila, že v dodatku se uzákoní maximální částka, kterou by jednotlivec platil za měsíc, a to 700 forintů (63 Kč).

Zdroj: Hexus.net, Reuters
reklama