reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malinká deska nabízí vysoký výkon Core i7 z generace Tiger Lake

8.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Malinká deska nabízí vysoký výkon Core i7 z generace Tiger Lake
Z Tchaj-wanu přišla zpráva o nové malé základní desce, která by nám mohla připomenout základ pro počítače NUC nebo počítače Raspberry Pi, i když to už je dost přitažené za vlasy. Nicméně zajímavá je především výbava.
Commate Computer Inc LE-370 je tak malá základní deska tchaj-wanského výrobce, která má rozměry pouze 144 x 101 mm a slušnou výbavu založenou na platformě Intel UP3 s procesory Tiger Lake. Na výběr je buď slabší dvoujádrový Celeron 6305E na 1,8 GHz, anebo zmíněný Core i7, což je model 1185G7E. 
 
 
Jde tak Core i7 z generace Tiger Lake-UP3 určený právě pro embedded systémy, jejichž základem bude i takováto deska. Procesor 1185G7E nabídne čtyři fyzická jádra plus Hyperthreading, a to na taktu až 4,4 GHz a také výkonnou grafiku Xe s 96 EU na taktu až 1350 MHz. Celeron je přitom vybaven pouhou UHD grafikou. 
 
Zbylá výbava je ale v obou případech stejná, i když ji bohužel degraduje pouze jeden SO-DIMM pro až 32 GB paměti DDR4-3200. Taková kapacita samozřejmě může stačit, ale jde o jednokanálové zapojení, jímž bude trpět výpočetní i grafický výkon procesoru. 
 
Úložný systém může čítat NVMe SSD na M.2 kartě, mSATA na miniPCIe a také je pro něj určena dvojice SATA 3.0 s RAID 0,1 a Intel Rapid Storage Technology. Vidíme tu také dva porty RJ-45, a sice jeden Gigabit Ethernet (Intel i219-LM) a druhý 2.5 Gigabit Ethernet (Intel i225-LM), přičemž Wi-Fi a Bluetooth může zajistit M.2 karta pro vyhrazený slot. 
 
Nakonec můžeme zmínit DisplayPort, HDMI, VGA, LVDS, 4 x USB 3.2 Gen 2, 2 x USB 2.0, 2 x RS-232 a napájení pomocí 9 až 35 V stejnosměrného proudu. Celá deska ale bude nepochybně určena spíše výrobcům různých průmyslových systémů, čili ne rovnou koncovým zákazníkům. 
 
Zdroj: CNX Software


reklama