reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malware běžící na GPU je hrozbou, dle Intelu se ale dá detekovat

1.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
Malware běžící na GPU je hrozbou, dle Intelu se ale dá detekovat
Vzrůstá hrozba existence malware, který neběží na CPU, ale na GPU. Známé jsou případy, kdy se takto těží bitcoiny. I když výzkumníci vytvořili několik zdánlivě nedetekovatelných GPU virů, poslední zpráva Intelu ukazuje, že detekce je docela snadná.
Počítačové viry a různé formy malwaru se pomalu přesouvají i na grafické čipy (GPU). V květnu výzkumníci ukázali tři škodlivé kódy ve formě keyloggeru (Demon), linuxového rootkitu (Jellyfish) a prográmku pro vzdálený přístup k Windows PC (WIN_JELLY). Tyto viry přežijí i restarty, mohou přistupovat do paměti přes DMA a dokáží i smazat své spouštěcí CPU procesy, aby se zamaskovaly. V Intel Security a McAfee se problému podívali na zoubek a zjistili, že i když hrozba zde rozhodně je, detekce GPU malware je stále možná.


Nvidia GeForce GTX 970M


I když samotný CPU proces už neběží, stále je zde vazba mezi pamětí počítače a GPU. Dále běh viru na GPU zatěžuje grafické rozhraní operačního systému, což může snadno vyústit k chybě Timeout Detection and Recovery (TDR). Tu možná znáte, když problikne obrazovka a ve Windows vyskočí hláška o tom, že ovladače grafického čipu přestaly pracovat a byly restartovány. U operačního systému Windows taková situace nastává po 2 sekundách bez odezvy grafického adaptéru.

Běžný uživatel se s tímto sice moc často nesetká, ale pokud jste někdy programovali něco např. pro NVIDIA CUDA nebo jinou podobnou technologii, není problém vyrobit výpočet, který způsobí výpadek GPU na více než dvě sekundy. Vývojáři pak na Windows často TDR vypínají. Žádost o změnu času pro TDR ale může být i projevem GPU malware, který tímto bude chtít maskovat svou činnost a vynucenému restartu (a snaha změnit TDR je jednou z technik, jak GPU malware detekovat). Detekce GPU virů tak sice není úplně snadná, přesto ale vyžaduje pár zůstatků v počítači, které lze detekovat. GPU malware se dá použít např. k těžbě bitcoinů a obohacení autora viru, jenže samo GPU výsledky autorovi zpět nepošle.

Zdroj: securityweek.com, softpedia.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama