reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malý robot od Toyoty si na cestách povídá s řidičem

9.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Malý robot od Toyoty si na cestách povídá s řidičem
V Japonsku se začne příští rok prodávat robůtek Kirobo Mini, který zvládne běžnou konverzaci s člověkem. Své využití by měl najít především na cestách, kdy jej řidič může využít jako spolujezdce, se kterým si může během cesty povídat.
Malí roboti pro osobní použití se v Japonsku stávají čím dál oblíbenějším zbožím. Před půl rokem se do prodeje dostal robot od Sharpu, který zároveň slouží jako společník i smartphone. Svého robůtka si připravila také Toshiba a jak možná tušíte, bude mít co dočinění s automobily. Kirobo Mini má totiž pomoct řidičům, aby jim cesta autem ubíhala rychleji i v případě, že vedle sebe zrovna nemají spolujezdce z masa a kostí. Robot měří při sezení na výšku jen 10 cm a váží 183 g, takže je velmi dobře přenosný. I přes své malé rozměry zvládne Kirobo Mini běžné konverzace v japonštině.

Robot se otočí za tím, kdo právě mluví a snaží se rozpoznat jeho emoce pomocí integrované kamery. A samozřejmě také chápe, co druhá strana říká, tomu všemu potom uzpůsobuje svůj tón hlasu i gestikulaci. Pokud si tedy bude uživatel stěžovat na svého šéfa v práci, robot se bude chovat tak, aby dal najevo svůj soucit. Rovněž se časem učí, co se jeho majiteli líbí či nelíbí, a pamatuje si předchozí společné cesty. V neposlední řadě umí sám komentovat situace v závislosti na informacích o vozidle či domácnosti. Integrovaná baterie má zajistit výdrž přibližně 2,5 hodiny, plné nabití potom zabere tři hodiny.





Kirobo Mini je součástí vize Toyota Heart Project, která počítá s vytvořením přirozeného způsobu komunikace mezi strojem a člověkem. Nejspíš se tedy nejedná o poslední takový produkt, který společnost představila. Robot se na trh dostane v roce 2017 a bude dostupný u dealerů vozů Toyota v Japonsku. Doporučená prodejní cena byla stanovena na překvapivě nízkých 39 800 jenů, v přepočtu 9 300 Kč bez DPH. K tomu je ovšem nutné přičíst měsíční poplatek ve výši 700 jenů (70 Kč) za používání potřebné mobilní aplikace, se kterou robot komunikuje přes Bluetooth 4.2.

O samotnou výrobu robota se stará společnost Vaio, která vznikla odtržením počítačové divize od Sony. Když byl Kirobo Mini před řadou měsíců poprvé představen, tvrdila Toyota, že všechny konverzace budou odeslány společnosti za účelem dalšího vylepšení robota i budoucích služeb. To se samozřejmě potenciálním zákazníkům nelíbilo, a tak Toyota od tohoto záměu nejspíš upustila, nebo se oněm alespoň nezmiňuje.


Zdroj: Newsroom.toyota.co.jp
reklama