reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Máme tu nový formát desek: Mini STX

12.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Máme tu nový formát desek: Mini STX
Oficiálně byly představeny vůbec první základní desky formátu Mini STX, který je založen na Intel 5x5. Jedná se o ještě menší formát než je Mini ITX a my se zatím můžeme podívat na modely výrobců ASRock a ECS.
Když se podíváme na formát Intel 5x5, pak ten je někde na půli cesty mezi deskami Intel NUC a formátem Mini ITX. Základní desky Mini ITX přitom můžeme považovat za ty nejmenší, na nichž se dá postavit plnohodnotný desktopový počítač vybavený samostatnou grafikou. Stejně tak jde o nejmenší desky kompatibilní s běžnými skříněmi, takže na rozdíl od NUC, formátu 5x5 i nového Mini STX jde o univerzály. Je třeba podotknout, že 5x5 v podstatě je Mini STX, takže jde pouze o nové označení. Zachovány tedy byly i rozměry 147 x 140 mm. Rozšiřující slot PCI Express x16 na těchto deskách ale nenajdeme, i když by se na ně teoreticky vešel. Jde ale už o příliš malou plochu pro procesor a jeho napájení, čipovou sadu, paměťové sloty a další konektory a porty.





Desky Mini STX tedy nenesou slot pro grafickou kartu, ale našlo se dost místa pro procesorový socket, takže do nich budeme montovat běžné desktopové procesory pro LGA 1151. Jde o aktuální Skylake a podporovány jsou všechny, čili Celerony, Pentia a Core i3, i5 a i7 s TDP do 65 W (všechny až na sérii K). Mini STX je tudíž nový nejmenší formát pro socketové procesory, jež ostatně dnes dokáží nabídnout dostatečný grafický výkon i pro občasné hraní, pokud tedy mluvíme především o procesorech s grafikami Intel Iris a Iris Pro.





Ukázat si můžeme nejdříve desku ASRock H110M-STX, která byla ukázána ještě jako prototyp se zeleným PCB a bez chladiče čipové sady. Založena je na low-endovém čipsetu Intel H110 a na instalovaný procesor budeme moci umístit běžné chladiče pro Intel LGA. Samozřejmě pouze pokud se nám vejdou do zvolené skříně. I tu ASRock ukázal, respektive celý hotový počítač s označením H110M-STX MINI PC. Jeho rozměry jsou 155 x 155 x 80 mm (objem 1,92 litru). Samotná deska nese dva porty SATA 6 Gbps plus jeden M.2 a vypadá to že i další M.2 pro modul s Wi-Fi a Bluetooth. Pro paměti jsou připraveny dva SO-DIMM, do nichž budeme instalovat standardní 2133MHz moduly DDR4. Pak byly zmíněny tři porty USB 3.0 a jeden další s konektorem C. Z pohledu na tuto desku je také zřejmé, že skříň jí bude muset být přizpůsobena a to kvůli portům osazeným z obou stran. Není na ní také vidět běžný 24pinový ATX konektor, takže napájení zajistí externí adaptér.





Pak tu je deska ECS H110SU-02, jež bude moci nést vedle H110 i čipset B150. I ona má dva SO-DIMM, dva M.2 pro SSD a bezdrátové rozhraní stejně jako konektor pro napájení 19 volty z externího adaptéru. Dále můžeme využít rozhraní DisplayPort i HDMI, dva USB 3.0 plus jeden USB 3.1 a samozřejmě je tu i audio pro headset. Není tu ale žádný D-Sub jako na modelu od ASRock, což by ani tak nevadilo, ovšem SATA 6 Gbps je tu pouze jeden, což už je horší. I tato deska byla ale zatím ukázána jako inženýrský vzorek, takže tyto specifikace nemusí odpovídat těm finálním.

V nejbližích dnech můžeme očekávat, že se objeví další produkty týkající se formátu Mini STX. Na desce ECS můžeme vidět chladič firmy SilverStone a právě ta si chystá nový koncept skříní, které budou určeny pro Mini STX. Je tedy zřejmé, že tyto nové desky nebudou určeny pouze pro výrobce počítačů, ale také pro koncové zákazníky, kteří si budou moci na nich postavit své PC.

Zdroj: Hexus.net
reklama