reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars 2117: velkoměsto dle Spojených arabských emirátů

20.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Mars 2117: velkoměsto dle Spojených arabských emirátů
Spojené arabské emiráty oficiálně zveřejnily svůj záměr vystavět na Marsu město velikosti Chicaga. V něm by tak mělo najít domov statisíce lidí a název projektu Mars 2117 nám rovněž sděluje, kdy by se to tak mělo stát.
Záměr Spojených arabských emirátů dalece přesahuje veškeré snahy americké NASA nebo soukromých firem jako SpaceX, neboť dosud nikdo nebyl tak ambiciózní, aby si za cíl vytyčil postavení celého města pro několik milionů lidí. Dá se říci, že tímto krokem by lidstvo opravdu expandovalo do vesmíru a přestalo být závislé na pouze jedné planetě. Jenomže je tu ještě jeden menší problém, a sice realizace velkolepých plánů SAE.





Tento záměr byl ohlášen na World Government Summit v Dubaji viceprezidentem SAE, kde jej představil šejk Muhammad ibn Rašíd Al Maktúm. Ten jej prezentoval jako součást trvalých snah SAE o vědecký pokrok, který má vyústit v kolonizaci Marsu. Nicméně ten se neobejde bez mezinárodní spolupráce, což je jasné, neboť vesmírný program SAE není zrovna moc rozšířený. Každopádně jeho ambice jsou velké, neboť jak se píše na stránkách UAE Space Agency, cílem je se už v roce 2021 dostat mezi nejpokročilejší země s ohledem na letecké a kosmické technologie, ovšem do toho se může schovat mnohé.





V dalšjím vyjádření už viceprezident SAE sděluje, že mu jde především o to, aby Dubaj stála v čele mezinárodních snah za cílem kolonizovat Mars. Podrobně vypracovaný plán přitom zatím neexistuje, ale to by měla pomoci napravit plánovaná vesmírná sonda Hope, kterou SAE chtějí vypustit v roce 2020. Usídlit se má na orbitě Marsu, odkud bude sbírat potřebné informace přinejmenším do roku 2023. Uvidíme, jak se tento první krůček vydaří.

A abychom to upřesnili, v perexu se píše o městu velikosti Chicaga, které má však populaci téměř třech milionů lidí, zatímco SAE evidentně mluví o městu s rozlohou Chicaga a s populací mnohem nižší. SAE předpokládají, že limitujícími faktory pro růst populace budou vedle samotné cesty také technologie pro výrobu potřebného kyslíku. Ovšem, jak je dobře známo, zajistit vzduch k dýchání nebude ani zdaleka jediný problém. Jde o zisk zdrojů všeobecně, výrobu energie, jídla a ochranu před kosmickým zářením, kterou Mars na rozdíl od Země nenabízí.


SAE mají před sebou kolosální projekt, ovšem také byla stanovena stoletá lhůta, takže zatím můžeme mluvit o jakési nejasné vizi týkající se příštích generací.

Zdroj: Extremetech

reklama