reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars ukrývá obrovské a přístupné ložisko vodního ledu

28.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Mars ukrývá obrovské a přístupné ložisko vodního ledu
Budoucí návštěvníci Marsu mají velkou šanci, jak snadno získat potřebnou vodu, která může posloužit jim samotným i jako palivo. MRO totiž objevil obrovské ložisko vodního ledu, které bude relativně snadno přístupné.
Když NASA na Marsu objevila níže zobrazené prohlubně s texturou připomínající mořskou hladinu, rozhodla se tato místa prozkoumat. Připomínají totiž krajinu v kanadské arktické oblasti, která ukrývá ledovou vrstvu, a tak byla vybraná oblast zacílena radarem na palubě sondy Mars Reconnaissance Orbiter. Jde o nástroj Shallow Radar (SHARAD), který je schopen proniknout povrchem planety a právě ten objevil, že se na Marsu ukrývá ložisko ledu, který se rozprostírá po ploše větší, než je stát Nové Mexiko (přes 300.000 km2). Důležitější je ale objem vody, který by měl zhruba odpovídat tomu, co se nachází v Hořejším jezeru na pomezí USA a Kanady, čili cca 12.100 km3.





Nejlepší je ale na tom fakt, že ledová vrstva za zakryta pouze jedním až deseti metry marťanské půdy, takže je dobře přístupná pro případné využití. Ve skutečnosti jde o nejlépe přístupný známý zdroj vody na Marsu, a to i proto, že se nachází v dobře přístupné ploché oblasti, kde mohou lodi snadno přistát.





Ložisko ledu se nachází konkrétně v oblasti Utopia Planitia, kterou navštívil už Viking 2 v 70. letech a nyní se na ni zaměřila sonda MRO během cca 600 průletů mezi 39. a 49. stupněm severní šířky. Objevila, že vrstva má mezi 80 a 170 metry tloušťky a je z 50 až 85 procenty tvořena vodním ledem (zbytek je skála a půda). Obsah čisté vody tak má dle odhadů odpovídat tomu, co ukrývá nejobjemnější z Velkých jezer.

SHARAD je také schopen rozlišovat mezi vrstvami tekuté a zmrzlé vody, a tak jsme se rovněž dozvěděli, že žádné z prozkoumaných míst neobsahuje vodu v tekutém stavu. To je tak špatná zpráva pro všechny, kteří doufali v objevení života podobného tomu na Zemi, ale přesto by se mohly najít alespoň jeho pozůstatky z minulosti.

Jak ale mělo vzniknout toto ledové ložisko? Sklon rotace Marsu se postupem času značně mění. Aktuálně to je 25°, ovšem v cca 120.000letém cyklu se nakloní až na 50° a v takové době se měl v oblasti Utopia Planitia nahromadit sníh, který se postupem času přeměnil v led a postupně jej zakryl prach. Ledová vrstva by nám tak mohla leccos říci i o historii tamního klimatu.

Zdroj: Space.com
reklama