reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Masivní DDoS útoky proti Libérii: příprava kyberzbraní?

4.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Masivní DDoS útoky proti Libérii: příprava kyberzbraní?
V poslední době se stále častěji objevují masivní DDoS útoky využívající ve velkém počtu zařízení v síti IoT. Nyní se někdo pokouší zcela zahltit internetovou infrastrukturu Libérie a to může znamenat jen přípravu na ještě větší akce.
Přeci jen, internetový útok proti Libérii, to samotné není příliš ohrožující pro globální internet, ale internetová infrastruktura této země může sloužit jen jako cvičiště pro testování prostředků pro daleko masivnější útoky proti důležitějším cílům. Liberie se nyní potýká s malwarem Mirai, který stál i za nedávným velkým útokem na Dyn, velice důležitou americkou společností starající se o internetovou infrastrukturu. Ovlivněn tak byl běh největších světových serverů a služeb jako Twitter, Netflix, Spotify, Reddit, Visa, atd. Tento útok přitom využil novou třídu zařízení, a to rapidně rostoucí síť Internetu věcí, které souhrnně posílaly ve svém zahlcovacím útoku data rychlostí 1,1 Tbps. Mirai má za úkol hledat na Internetu nezabezpečená zařízení v IoT, která pak využije pro svůj účel.





Už v říjnu bezpečnostní experti varovali, že daný útok je pouze začátek a následovat budou další a nejspíše ještě masivnější. Věří přitom, že budoucí DDoS útoky mohou zahltit své cíle až 10 Tb/s, což je dost na to, aby byla shozena celá internetová infrastruktura jedné země. A o to se právě někdo nyní snaží, i když zatím "jen" v případě Libérie. Tento útok má v kratších intervalech trvat již přibližně týden a zatím se jedná o útoky s objemem 500 Gb dat za sekundu, což potvrdili hlavní poskytovatelé připojení. Ti jsou dva a společně spravují jediný optický kabel, který do Libérie vede, na nějž se zaměřil další botnet malwaru Mirai, a to Botnet 14. Ten s každým útokem dokáže téměř zcela nakrátko odříznout od Internetu celou Libérii. Ze série botnetů malwaru Mirai jde o největší a i v celé historii Internetu je to jeden z největších botnetů. Předpokládá se přitom, že za ním stojí ti samí lidé, kteří zaútočili i na Dyn.

Útok na Libérii, do níž vede jediný vysokokapacitní kabel a kde má k Internetu přístup jen 6 procent obyvatelstva, tak působí čistě jako zkouška, a to ne nutně plné dostupné síly. Lze tak očekávat, že otestované kyberzbraně pak budou nasazeny na důležitější cíle a vypadá to, že v blízké budoucnosti si budeme povídat o DDoS stále častěji. Ostatně rozšiřující se armáda chabě chráněných zařízení IoT k tomu nahrává a nastává tak doba, kdy se na útocích může podílet nejen virtuálně unesený počítač, ale třeba i žárovka, světelné čidlo nebo jiné moderní chytré zařízení.

Zdroj: wccftech
reklama