reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Medicína budoucnosti: 3D tiskárna vytiskla srdeční tkáň ve stavu beztíže

19.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Medicína budoucnosti: 3D tiskárna vytiskla srdeční tkáň ve stavu beztíže
Při parabolickém letu byl proveden testovací provoz 3D biotiskárny, která měla ve stavu beztíže za úkol vytisknout srdeční tkáň. Tato úspěšná zkouška představuje další krok kupředu v technologii 3D tisku.
Technologie 3D tisku se nemusí využívat jen nutně pro výrobu nástrojů, součástek či robotů. 3D tisk začíná zastávat svou podstatnou roli i v takové oblasti, jako je medicína. A nejedná se jen o tisknutí nejrůznějších nástrojů pro lékaře, ale přímo o 3D tisk tkání na transplantaci. Hotové vytištěné tkáně pak budou hrát důležitou roli při transplantaci orgánů, a posunují tak hranice moderní medicíny ještě mnohem dál.

A aby toho nebylo málo, skupina vědců ze společností Techshot, nScrypt a Bioficial Organs otestovala svou 3D biotiskárnu při stavu beztíže. Učinila tak s pomocí společnosti ZERO-G, která pořádá parabolické lety pro stav beztíže. 3D biotiskárna se tak sice zatím nedostala do vesmíru, jako je tomu u 3D tiskárny AMF od Made In Space, která už na ISS tiskne své výrobky, testování však proběhlo úspěšně. Celý test se konal 14. června nad Mexickým zálivem.

Tento projekt, který je výsledkem spolupráce několika různých společností, poprvé předvedl vytištění lidské tkáně ve stavu beztíže. 3D biotiskárny nejsou nic nového, i tak se však nejedná o běžné vybavení nemocnic. Nyní jsou však vědci připravení i na vyrábění lidských tkání a orgánů i přímo ve vesmíru. Například při velmi dlouhých letech astronautů by se taková 3D biotiskárna mohla i hodit. Vědci myslí i hodně do budoucna, kdy by se tato technologie vytváření orgánů dala využít i při procesu osídlování například Marsu. Tým vědců má s touto 3D biotiskárnou nejdřív naplánovaný tisk kousků tkání, cílem je však vytvářet celé orgány určené na transplantaci.


3D tiskárna používá speciální bioinkoust, který dokáže udržet kmenové buňky dospělého člověka živé - díky tomu je možné provést následnou transplantaci. CEO společnosti Bioficial Organs Stuart Williams prohlašuje, že tato 3D biotiskárna má představovat obrovskou změnu ve zdravotnictví. Podle něj také vytváření 3D tištěných tkání ve vesmíru, tedy ve stavu beztíže přináší výhody. Pokud se tiskne na Zemi, je třeba inkoust upravit různými chemikáliemi, aby výsledek dobře držel strukturu. Zatímco při stavu beztíže je možné použít i tenčí pero na tisk a pouze biologické materiály. Jedná se tak o skutečně drobnou práci, to tvrdí i Kenneth Church, CEO společnosti nScrypt: "Některé z tisknoucích per na našich 3D tiskárnách jsou tak tenké jako jedna lidská buňka."

John Vellinger, viceprezident společnosti Techshot, byl s výsledkem experimentu při parabolickém letu spokojen, prohlásil: "Hardware fungoval bezchybně, těšíme se, že tuto technologii dostaneme na novou úroveň." John Vellinger má dále v plánu tuto 3D biotiskárnu vyslat v lednu 2017 na let v raketě od Blue Origin, kde by zařízení při tisku bylo ovládáno na dálku. To bude příprava na to, aby se vylepšený model 3D biotiskárny podíval v roce 2018 na palubu Mezinárodní vesmírné stanice. Tam by zařízení mělo podle plánu vyrobit celé lidské srdce.

Při testovacím parabolickém letu byl také úspěšně proveden test 3D tisku různých elektricky vodivých a izolačních materiálů. Je tedy zřejmé, že se správnou náplní jde s pomocí 3D tiskárny vytvořit cokoliv. A tato technologie už se dávno neomezuje jen na naši planetu, protože astronauti už si dnes můžou speciální předměty tisknout přímo na ISS.

Zdroj: 3dprint.com

reklama