reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mění se vzhled Windows 10 postupně k horšímu?

9.2.2015, Michal Hala, aktualita
Mění se vzhled Windows 10 postupně k horšímu?
Všimli jste si postupných změn vzhledu uživatelského rozhraní Windows 10? Například ikony, které přetrvaly několik verzí po sobě, najednou vypadají jinak. Nelíbí se vám? Tak to určitě nejste sami. Kritika těchto změn navíc poslední dobou sílí.
Určitě jste zaznamenali, že se s každým dalším sestavením Windows 10 Technical Preview postupně mění vzhled systému. Postupně změnily například ikony složek, ikona „Tento počítač“, ikona pro „Síť“ i další. Podle uniklých screenshotů neveřejného sestavení 10009 jsou teď aktuálně nové ikony koše, ovládacích panelů i ikony diskových jednotek.

Ono to celé vypadá jako banalita, ale na internetu už se stihla zdvihnout změna nevole. Nové ikony jsou totiž v porovnání s těmi, na které byli uživatelé zvyklí z předchozích verzí, slušně řečeno poněkud zvláštní a divné.

Nespokojení uživatelé v diskuzích (například tady přímo u Microsoftu) mluví o ošklivých, příšerných a obludných ikonách. Často se objevuje úvaha, jestli ty nové ikonky skutečně dělal profesionální grafik, nebo jestli nejde jen o narychlo „spíchnuté“ ikony, jakousi dočasnou verzi, která se ještě změní. A aby to nebylo úplně jednoduché, někteří uživatelé naopak nové ikony vítají.


Ikony v Microsoft Windows 10


Logickým a v diskuzích se často opakujícím argumentem je, proč Microsoft prostě nenabídne uživatelům možnost volby vzhledu uživatelského rozhraní a nedá jim víc verzí ikon na výběr. Rozhodně by to uklidnilo ty, kterým se nový design prostě nelíbí.

Podstatná je ale jedna věc, jelikož Microsoft opakovaně vyzývá uživatele ke zpětné vazbě, máte možnost se vyjádřit přímo na jeho webu. Stačí se zaregistrovat a můžete dát průchod svým emocím. Ať už je váš názor jakýkoli.

Také se pozvolna mění umístění některých dlouhodobě zažitých ovládacích prvků. Například ikona Windows Update se už v posledním veřejném sestavení 9926 přesunula z Ovládacích panelů do Nastavení. Přestože se ani tahle změna vždy nesetkává s pozitivní odezvou, dá se spíše pochopit než nové ikony. Microsoft se prostě jen snaží zlepšit ovladatelnost i na dotykových zařízeních.

Teď nezbývá než čekat na další sestavení Windows 10 TP a věřit, že se design jejich uživatelského rozhraní začne pro změnu měnit k lepšímu.

Zdroj: Neowin
reklama