reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mercury Research: prodeje samostatných GPU vzrostly, AMD už nemá ani pětinu

4.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Mercury Research: prodeje samostatných GPU vzrostly, AMD už nemá ani pětinu
Souboj na trhu se samostatnými grafickými kartami aktuálně stále probíhá pouze mezi společnostmi AMD a NVIDIA a jak uvádí společnost Mercury Research, ty dokázaly dokonce zvýšit své prodeje. Těžila z toho především NVIDIA.
Mluvíme tu tak pouze o firmách AMD a NVIDIA, neboť ostatní jako Matrox mají zanedbatelnou část trhu a Intel s výrobou svých grafických karet pořádně ještě ani nezačal. Pokud tedy NVIDIA v prvním letošním čtvrtletí ovládala 81 procent trhu, znamená to, že zbylých 19 procent patří firmě AMD, přičemž ještě před rokem to bylo o 5,2 % více.
 
 
Dozvídáme se také, že na začátku tohoto roku bylo na trh vysláno 22 milionů grafických karet, což zahrnuje karty pro desktopy, notebooky, a to samozřejmě včetně těch, které skončily v arzenálu těžařů. To přitom představuje jen mírný jednoprocentní mezikvartální růst, ovšem obvykle sledujeme v mezikvartálním srovnání mezi 1. kvartálem nového a 4. kvartálem starého roku spíše výrazný pokles. Právě loni to byl pokles o 11 procent, čili první letošní kvartál rozhodně nebyl z hlediska prodejů grafických karet obvyklý. 
 
Dle Deana McCarrona, spoluzakladatele Mercury Research, se na tom všem podíleli především těžaři kryptoměn a zvláště pak Etherea. Není ovšem možné říci, jaké procento prodaných karet se používá především k těžbě, ovšem je možné odhadnout, kolik GPU (starých i nových) se do těžby zapojilo, a to prý cca 4,5 milionu. Počet nových karet, které se prodaly během prvního kvartálu právě těžařům, tak McCarron odhaduje na milion až dva. 
 
Mercury Research tak svými údaji potvrzuje naše očekávání o tom, že výroba karet běží, ovšem už dlouho je na svém maximu a není už odkud brát. O vysoké poptávce po PC velice dobře víme (viz data od IDC), IT firmy často mluví o nedostatku čipů na trhu, a tak skutečně není překvapivé, že grafických karet je v této době nedostatek, když ten byl často pociťován i v předchozích letech. Stačí si vzpomenout třeba na RX Vega, Radeon VII či Pascaly na začátku roku 2018. Jednoduše se nám tu spojila vysoká poptávka ze strany běžných zákazníků (hráčů), těžařů a také Wallossekem zmiňované změny v tom, jakým způsobem nové karty proudí na trh, i když jejich reálný dopad na ceny je nejasný. 
 
Z toho všeho vyplývá jedna prostá věc. I kdyby byl repelent na těžaře od NVIDIE skutečně účinný a ti značně omezili nákup herních karet, je tu stále ještě obrovský a už dlouhotrvající zájem hráčů o nové karty, kvůli němuž ceny dolů jen tak nepůjdou. Ale není třeba si zoufat, venku je konečně hezky.
 
Zdroj: Barrons 


reklama