reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mi Air Charge: bezdrátové 5W nabíjení na několik metrů

29.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Mi Air Charge: bezdrátové 5W nabíjení na několik metrů
Bezdrátové nabíjení elektrických zařízení i na větší vzdálenosti se možná brzy stane běžnou realitou. Společnost Xiaomi totiž představuje svou novou technologii Mi Air Charge, která by to měla zvládat na několik metrů.
Zatímco bezdrátové nabíjení není nic nového a má ho dnes už nejeden telefon, vyžaduje kontakt s nabíjecí podložkou, nezřídka s nutností docela přesného položení. Bezdrátové nabíjení na vzdálenost několika metrů tu bylo spíše v podobě pokusů, než v podobě technologie, která by se dostala do koncových produktů a rozšířila se. Společnosti Xiaomi se to možná podaří, byť ani zde nelze čekat, že by mohlo jít o masový produkt. I když? Je tu jedna vlastnost, resp. plán firmy Xiaomi, který by mohl přispět k rozšíření. Máme zde novou technologii Mi Air Charge.
 
Xiaomi Mi Air Charge
 
Ta má umožňovat nabíjení zařízení s výkonem až 5 W bez toho, aniž by bylo připojeno kabelem, příp. bylo v těsné blízkosti bezdrátové nabíječky. Fungovat to má na několik metrů a zvládnout má i několik zařízení najednou (každé s 5 W). Základem je zde nabíjecí stanice, která není zrovna malým kvádrem. Vybavena je 5 anténami, které lokalizují zařízení k nabíjení a dalších 144 antén pak využívá "beamforming" ke směrovému vysílání milimetrových vln přímo k detekovanému zařízení.
 
Ve smartphonu (nebo jiném cílovém zařízení) pak přibude několik antén. Jedna bude vysílat do okolí pozici telefonu a bude mít jen velmi malou spotřebu. Dále zde bude 14 přijímacích antén, které budou zachytávat milimetrové vlny vysílané výše zmíněnými anténami z nabíječky, ty pak budou konvertovány na elektrickou energii a nabíjet zařízení, ať už to bude telefon, tablet, notebook nebo nějaké wearables jako chytré hodinky, náramky a podobné.
 
Jak už jsme naznačovali, je otázkou, zda se něco takového může masově rozšířit. Přeci jen si kupovat patrně docela drahou a velkou nabíjecí "kostku" pro nabíjení telefonu nebude chtít jen tak někdo. Xiaomi nicméně uvádí, že mimo výše zmíněných mobilních zařízení se to dá použít i k bezdrátovému napájení dalších chytrých spotřebičů, třeba chytrých stolních lamp, reproduktorů a jiných nízkoodběrových zařízení, kterým postačí 5 W. Uživatel by tak získal bezdrátovou elektrickou domácnost bez kupy drátů. A tady bych už přeci jen viděl docela nemalou cílovou skupinu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama