reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Michigan Micro Mote: autonomní počítač menší než zrnko rýže

7.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Michigan Micro Mote: autonomní počítač menší než zrnko rýže
Univerzita v Michiganu představila výsledek svého projektu, který trval více než deset let. Je jím Michigan Micro Mote (M^3), který je prý menší než zrnko rýže, a jedná se tak o světově nejmenší autonomní počítač.
Michigan Micro Mote (M^3) je nyní připraven k produkci a přes své miniaturní rozměry je dle tvůrců schopen pořizovat fotografie, detekovat okolní teplotu či tlak, monitorovat rádiovou komunikaci a tím to nekončí. Jeho malé rozměry znamenají rovněž flexibilitu, což se má uplatnit především ve zdravotnictví, průmyslu a rovněž v novodobém odvětví - IoT (Internet věcí).





V případě zdravotnictví může být M^3 vpraven do lidského těla, odkud může odesílat informace o tlaku, teplotách či EKG. Vedle toho se může uplatnit třeba v těžařství pro odhalování zbývajících kapes nerostných zásob (ropa, plyn) a v IoT může být součástí v podstatě čehokoliv, třeba chytré domácnosti, nebo věcí, o nichž chceme mít přehled.





Jak je zřejmé, jedním z nějvětších problémů takového zařízení je napájení. Tým vývojářů se tedy zaměřil především na to, aby počítač spotřeboval co nejméně energie, aby nemusel využívat velkou baterii. Dalším problémem je programování takového počítače a jeho dobíjení. K oběma účelům bylo využito světlo. Záblesky vysokofrekvenčního stroboskopu přenášejí informace a ze světla je M^3 schopen si brát potřebnou energii, k čemuž prý stačí i běžná úroveň osvětlení v místnosti. Však použitý procesor Phoenix potřebuje v klidovém režimu pouze 500 pW (10-12) energie.




procesor Phoenix na hraně mince


Michigan Micro Mote (M^3) je tedy nyní připraven k výrobě a výzkumníci z univerzity v Michiganu prý již pracují na další generaci ještě menších počítačů, pro které již našli název: "smart dust", čili chytrý prach.

Zdroj: Hexus.net
reklama