reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron bude možná akvizován čínskou společností

15.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Micron bude možná akvizován čínskou společností
Americká společnost Micron Technology by mohla být dle šuškandy již brzy akvizována čínskou společností Tsinghua Unigroup, což je nyní pod drobnohledem analytiků, kteří se snaží předpovědět, k čemu by taková událost vedla. Mluví se především o přesycení trhu.
Finanční analytikové tedy věří, že zvěsti o akvizici Micronu společností Tsinghua Unigroup by mohl vést k velkému navýšení výrobní kapacity, neboť očekávají, že nový majitel by poté začal budovat nové továrny, aby s jejich pomocí získal vyšší podíl na trhu s paměťmi DRAM a pravděpodobně i NAND Flash. Pak by ale mohlo snadno dojít k tomu, že trh s těmito paměťmi bude přesycený, což by ale pro samotnou firmu Tsinghua nemusel být velký problém, neboť za ní stojí čínská vláda, která ji ovládá.





Je jasné, proč by Tsinghua Unigroup měla mít o Micron zájem. Čína by zajisté uvítala to, že by disponovala vlastními výrobními kapacitami pro paměti DRAM a NAND Flash, stejně jako potřebnými technologiemi a duševním vlastnictvím. Čínští výrobci elektroniky by pak mohli získat stabilní zdroj těchto pamětí a společnosti jako Samsung, SanDisk či SK Hynix by na čínském trhu získali silnou konkurenci.

V současnosti je polovina veškerých počítačových pamětí produkována v Jižní Koreji a zbytek se vyrábí ve Spojených státech, Japonsku, Singapuru a na Tchaj-wanu. A zatímco jihokorejští výrobci Samsung a SK Hynix průběžně navyšují své výrobní kapacity pamětí DRAM, americký Micron se svým partnerem Inotera v produkci DRAM spíše stagnuje ve snaze vyvažovat nabídku a poptávku, aby udržoval ceny pamětí v potřebné hladině.

Navýšením výrobních kapacit by tak na trhu vznikl přebytek DRAM, čili jejich ceny by šly dolů, stejně jako zisk jejich výrobců. Pro zákazníky by to samozřejmě mělo svá pozitiva, ale pro výrobce samotné ne. Dle analytiků z Morgan Stanley by pak Tsinghua Unigroup mohla nízké marže účinně řešit pomocí zisků z prodejů čipů typu SoC, které produkují jí ovládané firmy Spreadtrum Communications a RDA Microelectronics. Však se očekává, že poptávka po SoC v nejbližších letech bude značně růst i díky vývoji Internetu věcí. Nicméně nejdříve by muselo dojít k akvizici Micronu a o tomto tématu oficiální zdroje zatím mlčí.

Zdroj: KitGuru
reklama