reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron i Western Digital si brousí zuby na Kioxii

1.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Micron i Western Digital si brousí zuby na Kioxii
Společnost Kioxia vznikla přejmenováním firmy Toshiba Memory a nedá se říci, že by od té doby byla moc vidět. Plánovala také vstup na trh, čili i úvodní nabídku akcií na veřejném trhu, což se ale dosud nestalo. 
Micron Technology a Western Digital přitom dle Wall Street Journal mají o Kioxii velký zájem, takže se může schylovat k obchodu, který by se mohl pohybovat kolem 16 miliard dolarů. Právě takovou hodnotu mohla Kioxia dle svého managementu dosáhnout, kdyby loni na podzim přeci jen vstoupila na akciový trh, ovšem k tomu se nakonec nerozhodla prý kvůli pokračující pandemii, nejisté situaci na trhu a obchodní válce mezi Čínou a USA. 
 
 
Nyní prý firmy Micron Technology a Western Digital zatím jen zkoumají své možnosti, ale jak jsme se mohli už několikrát přesvědčit, mezi tím a rozhodnutím o koupi nemusí uplynout moc času. V každém případě platí, že ještě nic není rozhodnuto a že jednání bude probíhat spíše s firmou Bain Capital, které Kioxia patří. 
 
Dobře ale víme, že když Toshiba prodávala svůj paměťový byznys a vznikala Kioxia, právě Western Digital měl o ni velký zájem (krom jiných). Právě tehdy se vedení Toshiby rozhodlo svůj majetek prodat společenství investorů, které vedl Bain Capital a v němž jsou také firmy Apple, SK Hynix, Dell a Seagate Technology. Nyní už na vůli Toshiby nezáleží, jako spíše na samotném Bain Capital. 
 
Western Digital může mít velký zájem právě i proto, že s Kioxií spoluvlastní dvě továrny umístěné v Japonsku a především díky nim také ovládají 33,9 % trhu s paměťmi NAND Flash. A aby si nyní firmy WD a Kioxia nelezly do zelí, mají na trhu odlišné zaměření. WD prodává spíše vlastní produkty, zatímco Kioxia pak samotné paměti jiným firmám. 
 
Čili WD má nyní šanci stát se světově největším výrobcem pamětí NAND Flash, jejž by mohl přímo ohrožovat pouze samotný Samsung. Ještě je tu ale právě i Micron, který má mít rovněž zájem a kdykoliv se může objevit další firma. Nic z toho se ale pochopitelně neobejde bez požehnání japonských úřadů. 


reklama