reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron již otestoval své 16Gb/s paměti GDDR5X

6.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Micron již otestoval své 16Gb/s paměti GDDR5X
Micron nám poskytl nové informace týkající se vývoje jeho pamětí GDDR5X i GDDR6, což znamená, že pokročil s jejich vývojem a zvládl dosáhnout vyšších přenosových rychlostí. V laboratoři to bylo i 16 Gb/s.
Paměti GDDR5X zažily svou premiéru na prvních kartách NVIDIA s čipy Pascal, a to konkrétně GTX 1080, která byla uvedena na trh 27. května 2016, takže je tu s námi už více než rok. Její paměti byly v té době ještě na propustnosti 10 Gb/s na pin, přičemž nové verze GTX 1080 už nesou 11Gb/s paměti. Pak jsou paměťmi GDDR5X vybaveny ještě výkonnější modely GeForce GTX 1080 Ti, TITAN X a nejlepší dosud nabízené verze má TITAN Xp, kde pracují na 11410 Mb/s. Tyto paměti NVIDII dodává právě společnost Micron, která to ve své zprávě potvrzuje a udává, že jde o dosud nejrychlejší GDDR5X implementované v produktech nabízených na trhu.





Micron ale pracuje na dalších verzích pamětí GDDR5X a konečně také na GDDR6. Co se týče GDDR5X, pak ty tedy začínaly na 10 Gb/s, přičemž Micron již nabízí také 12 Gb/s verze. Tím pravým ale budou paměti GDDR6, jež by měly dle starších informací dosáhnout propustnosti 16 Gb/s. Micron ale oznámil že už byly ve firemních laboratořích otestovány na tuto propustnost právě paměti GDDR5, jak ostatně ukazuje i následující obrázek s výstupem z osciloskopu. Ovšem to neznamená, že takové se opravdu dostaví na trh a spíše jde o přípravu pro výrobu dalších verzí.





Pokud s touto propustností nějaké přijdou, budou to spíše až GDDR6 a dle údajů firmy Micron je zásadní rozdíl mezi nimi a GDDR5X ten, že jde již o dvoukanálovou architekturu a také odlišná pouzdra. Nicméně není vůbec jasné, jaký je rozdíl mezi jedním a dvěma kanály v pamětech GDDR. Nás ale může zajímat především to, že GDDR6 budou schopny dosáhnout výrazně vyšší propustnosti a také datové hustoty. Uplatnit se mají nejen na grafických kartách, ale také různých akcelerátorech a produktech pro HPC, datová centra, autonomní řízení nebo i v chystaných herních konzolích.





Micron také očekává, že zájem o nové paměti GDDR5X a GDDR6 silně poroste i v roce 2020 a dalších letech. Dle zveřejněné tabulky se také v případě GDDR6 chystaných na konec tohoto a spíše až příští rok počítá s propustnostmi 12 až 14 Gb/s na pin. Až někdy později by se mohly dostavit 16 Gb/s, což je pochopitelné, neboť má jít o strop pro tuto technologii.

Co tedy můžeme očekávat, že se objeví v příštím roce na trhu? AMD má zatím v hi-endu jasno, to prostě jde cestou pamětí HBM2. Avšak NVIDIA si na příští rok chystá generaci karet s čipy Volta, které by právě mohly využít až 14 Gb/s paměti GDDR6. A pokud se má mezi prvními představit nástupce dnešní GTX 1080, která začínala s GDDR5X s celkovou propustností 320 GB/s, nové paměti by jí poskytly 448 GB/s, s čímž by si jistě bohatě vystačila.

Zdroj: Hexus.net
reklama