reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron M600: SSD pro SATA, mSATA i M.2

16.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Micron M600: SSD pro SATA, mSATA i M.2
Micron, blízký spolupracovník Intelu, vyslal na trh novou rodinu úložných zařízení SSD, které přijdou v několika podobách. Budou tu tradiční 2,5" SSD pro rozhraní SATA, karty pro rozhraní mSATA i modely pro nejnovější formát M.2.
Micron Technology je jednou z mála firem, která pro svá SSD vyrábí své vlastní paměti NAND Flash a její rodiny M600 má právě využít její nejnovější 16nm čipy s kapacitou 128 Gb a zabydlet se v moderních počítačích včetně ultrabooků a tabletů. Paměti mají být také energeticky efektivní, díky čemuž mají SSD v režimu spánku spotřebovat pouze 2 mW a při aktivitě pak v průměru 150 mW.





Co se týče výkonu, zde byl Micron ve své tiskové zprávě trošku vágní. Uvedl pouze, že rychlosti náhodného čtení dosahují až 100.000 IOPS a při sekvenčním čtení se dostaneme na maximálních 560 MB/s, což platí pro všechny kapacity. Vyplývá z toho tedy alespoň to, že jsme se opět nevymanili z rámce datové propustnosti odpovídající rozhraní SATA 6 Gbps, ačkoliv rozhraní M.2 je stavěno na to, aby ve své standardní podobě dosáhlo 1 GBps a jeho modernější verze slibují až 3,2 GB/s. Stejně tak se nedočkáme modelu M600 pro rozhraní SATA Express, které je společně s M.2 součástí snad každé nové desky s čipovou sadou Intel 9 Series. Uvidíme, zda se toto rozhraní nakonec vůbec ujme.

Výkon při zápisu dat má být vylepšen pomocí jisté technologie Dynamic Write Acceleration, díky níž se mají buňky MLC prý chovat více jako SLC. Logika říká, že by se tedy měly buňky MLC dočasně využít pouze pro zápis jedné informace, což by mělo probíhat rychleji. Vytvoří se tak dočasná vyrovnávací paměť. Pak bychom se ale mohli obávat toho, že data pak budou následně přesouvána, což přinese vyšší počet mazacích a zapisovacích cyklů, než by bylo nutné a negativně se to projeví na životnosti. Micron ale říká, že tato architektura má naopak napomoci k dosažení delší životnosti. Podívejme se tedy raději na čísla.

Co se týče 1TB modelu M600, pak ten má hodnotu TBW (Total Bytes Written) 400 TB. To tedy znamená, že jej budeme moci celkem 400x celkově přepsat, ovšem takovýmto údajům se vůbec nedá věřit, protože slouží spíše marketingu a zaškatulkování rodin SSD do různých segmentů trhu. Dobrou zprávou ale je, že můžeme očekávat spíše výrazně delší životnost. Nicméně i kdyby to byla pravda, pak bychom mohli na 1TB SSD M600 každý den po dobu pěti let zapsat 220 GB dat, což u běžného spotřebního PC není zrovna běžný scénář.

Dále nám M600 nabídnou 256bitové AES šifrování dat (kompatibilní se standardy TCG Opal 2.0 a protokolem Microsoft eDrive), a to bez negativního vlivu na výkon. Data jsou také chráněna před náhlým výpadkem energie a monitorována bude také teplota, jíž bude případně přizpůsobeno napájení.

Micron nám nabídne 128, 256 a 512GB moduly s rozhraními mSATA a M.2 s délkou 80 a 60 mm. Vedle toho tu budou i velká 2,5" SSD s výškou 7 mm a kapacitami od 128 GB do 1 TB. SSD jsou již ve výrobě a na cestě na trh, ovšem setkáme se s nimi asi spíše jen v hotových počítačích.

Zdroj: TZ Micron
reklama