reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron odhalil 16nm paměti NAND Flash

17.7.2013, Jan Vítek, aktualita
Micron odhalil 16nm paměti NAND Flash
Micron Technology se pochlubil svými nejnovějšími paměťmi NAND Flash, které jsou zatím jako vzorky vyráběny 16nm procesem v podobě čipů s buňkami MLC (Multi-Level Cell) s kapacitou 128 Gb (16 GB). Micron nezapomněl uvést, že využitý 16nm...
Micron Technology se pochlubil svými nejnovějšími paměťmi NAND Flash, které jsou zatím jako vzorky vyráběny 16nm procesem v podobě čipů s buňkami MLC (Multi-Level Cell) s kapacitou 128 Gb (16 GB). Micron nezapomněl uvést, že využitý 16nm proces je nejpokročilejší na světě nejen při výrobě pamětí Flash, ale i jakékoliv jiné polovodičové součástky.





Až se nové 128Gb 16nm paměti Micron dostanou do sériové výroby, pak mají zamířit do spotřebních zařízení, jako jsou běžné modely SSD a Flash disků, paměťové karty, mobilní zařízení, ale také se uplatní v datových cloudových centrech. Jejich výhodou je samozřejmě vysoká hustota dat, a tak i nízká výrobní cena, přičemž na jeden wafer se vejdou paměti s celkovou kapacitou téměř 6 TB.

A jak to bude s nimi v blízké budoucnosti? Momentálně tedy Micron vyrábí vzorky pro své obchodní partnery a plánuje, že masová produkce odstartuje někdy ve čtvrtém kvartálu tohoto roku. Sám již začal také vyvíjet novou řadu SSD založených na těchto pamětech a ta se má dostat na trh v příštím roce.

Zpráva se bohužel ani trošku nedotýká problematiky výdrže těchto pamětí, respektive maximálního počtu mazacích/zapisovacích cyklů, jenž by se dle dřívějších prognóz měl s použitím pokročilejších výrobních postupů snižovat. O tom si tedy snad počteme až někdy příště.

Zdroj: TZ Micron
reklama