reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron představil 16nm TLC NAND paměti

6.6.2015, Milan Šurkala, aktualita
Micron představil 16nm TLC NAND paměti
Společnost Micron oznámila nový 16nm výrobní proces i pro TLC NAND paměti. Díky tomu by měla cena pamětí ještě dále klesat a mohli bychom se dočkat levnějších SSD disků. Levnější by mohly být i USB disky.
Micron rozšiřuje portfolio svých paměťových čipů o TLC NAND modely vyráběné 16nm procesem. Zatímco SLC dokáže v jedné paměťové buňce udržet jen jeden bit, MLC už zvládne dva a TLC (Triple Level Cell) dokonce tři. To má své výhody i nevýhody. Výhodou je jednoznačně to, 16GB čip může být o 28 % menší než MLC čip o stejné kapacitě. Na jeden wafer se tak vejde více čipů a výroba může být levnější (dole vidíte 300mm wafer s MLC NAND 16nm čipy, který celkově pobere cca 6 TB).


Micron 16nm TLC NAND


Stinnou stránkou TLC technologie je menší výdrž buněk (vydrží méně zapisovacích cyklů) a také nižší rychlost. Pravdou nicméně je, že i tak jsou buňky velmi rychlé a mnoho zákazníků ocení cenově přístupné SSD disky, byť ne až tak bleskově rychlé. Přesto TLC paměti mají tvořit v letošním roce rovnou polovinu všech NAND pamětí a v roce 2016 jejich zastoupení patrně ještě poroste. Přitom TLC paměti ve velkém zatím vyrábí Samsung a ostatní výrobci se ve větším připojují až v tomto období. První disky s 16nm TLC NAND pamětmi od Micronu by se měly na trhu objevit na podzim. Hovoří se o tom, že by tak měli učinit výrobci Adata, Transcend nebo Seagate.

Zdroj: micron.com, extremetech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama