reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron už rozesílá vzorky pamětí GDDR5X

24.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Micron už rozesílá vzorky pamětí GDDR5X
Můžeme doufat, že ještě nastupující generace grafických karet AMD Polaris a NVIDIA Pascal využijí paměti GDDR5X, které vyvíjí americký Micron Technology. Ten začal rozesílat první vzorky svým zákazníkům, takže to je přinejmenším na dobré cestě.
Paměti GDDR5X mají potenciál prodloužit životnost technologie GDDR5, což je důležité, neboť technologie HBM ještě zcela nedospěla. Paměti HBM1 na kartách AMD s čipy Fiji mají limit v kapacitě 4 GB a ani propustnost 512 GB/s není oproti možnostem GDDR5 úžasná. To HBM2 jsou úplně jiná písnička, neboť tyto paměti mohou mít kapacitu třeba 32 GB na jedné kartě a jsou s to jít na propustnost až 1,5 TB/s, jenomže jejich nasazení evidentně ještě není dobře možné, a tak se mají i AMD Polaris obejít bez nich a spolehnout se na staré známé GDDR5 a omezené HBM1. Proto bude dobré, když se objeví další alternativa, a to GDDR5X slibující oproti GDDR5 dvojnásobnou propustnost a také sníženou spotřebu. Jejich výhoda navíc je ta, že jde jen o upravenou starou technologii, což značně usnadní její nasazení, a to se o pamětech HBM rozhodně říci nedá.





Micron tedy již paměti GDDR5X vyrábí v takovém měřítku, aby je mohl rozesílat svým zákazníkům, kteří, jak doufáme, je využijí ve svých produktech. Firma má připraveny čipy s kapacitami 8 Gb (1 GB) a 16 Gb (2 GB), což umožní vyrábět grafické karty s kapacitou 8 GB a 16 GB paměti. Každý paměťový čip komunikuje přes 32bitový kanál, takže takové karty by využívaly 256bitové paměťové rozhraní. Přidáním dalších paměťových čipů pochopitelně je možné využít ještě širší. To pro aktuální a nejbližší generace bohatě stačí, přičemž mluvíme především o herních kartách. Předpokládá se totiž, že HBM2 se nejdříve objeví především na hi-end kartách a akcelerátorech jako TITAN od NVIDIE.

Společnost Micron Technology slibuje, že výrobci to budou mít s přechodem na GDDR5X velice snadné, neboť architektura těchto pamětí zůstala téměř nezměněna, takže bude nutné jen mírně upravit grafické čipy a jejich paměťové kontrolery. Není tedy divu, že o GDDR5X už mělo vyjádřit zájem jak AMD, tak NVIDIA.

Zdroj: techPowerUp
reklama