reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron začne letos vyrábět GDDR6, na co se můžeme těšit?

7.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Micron začne letos vyrábět GDDR6, na co se můžeme těšit?
Už delší dobu je jasné, že paměti GDDR ještě nekončí a nejde pouze o generaci GDDR5X. Micron si už na tento rok připravuje rovnou paměti GDDR6. Co nám nabídnou a jaké budou? Na to se nyní podíváme.
Micron nám slíbil, že paměti GDDR6 začne vyrábět v druhé polovině tohoto roku, což znamená, že by měly být k dispozici pro budoucí karty NVIDIA založené na čipech Volta. Zda opravdu budou na nich využity, to je jiná otázka.





Nejdříve se můžeme podívat na to, jak Micron vidí stav trhu. Největší růst má nastat na trhu s clooudovými řešeními, ale ani grafický, podnikový a síťový segment na tom nejsou špatně. Klientský trh má nejnižší potenciál růstu, ale zase je jeho hodnota zdaleka nejvyšší, takže příležitostí k úspěchu s novými paměťmi tu je dost.





Jak je to ale s paměťmi GDDR6? Ty mají navázat na GDDR5X, s nimiž Micron přišel v minulém roce a NVIDIA je již použila na kartách GeForce GTX 1080 a TITAN X, kde tyto karty nabídnou propustnost 10 Gb/s na pin oproti maximálním 8 Gb/s na pin u pamětí GDDR5. Co se týče pamětí GDDR6, pak ty mají nabídnout až 16 Gb/s na pin, takže se dá říci, že jde o nové označení pro rychlejší GDDR5X. Právě ty totiž měly dle plánů dosáhnout právě až této propustnosti. Ani to nemůže ohrozit paměti HBM2 a jejich výkon, ale ty jsou a zatím budou vyhrazeny pouze naprostému hi-endu. A potom, grafickým kartám nižších tříd budou 16Gb/s GDDR6 jistě bohatě stačit a výhodná bude nižší cena implementace, která je daleko snazší než integrace pamětí HBM na interposer společně s grafickým čipem.





GDDR6 také nemají být pouze rychlejší než GDDR5X. Dle Micronu mají také mít o 20 procent nižší spotřebu, takže to je možná hlavní důvod, proč už se nemluví o GDDR5X. To se bude velice hodit, protože ušetřenou energii může využít GPU a zvláště dobrá zpráva je to pro příznivce mobilních grafik.





Zákazníci firmy Micron se tak mají k pamětem GDDR6 dostat ještě před koncem tohoto roku a firma předpokládá, že ty postupně společně s GDDR5X začnou nahrazovat staré GDDR5 a v roce 2020 zcela převládnou.

Zdroj: Hexus.net
reklama