reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft bude nativně vypínat Do Not Track

4.4.2015, Jan Pánek, aktualita
Microsoft bude nativně vypínat Do Not Track
Microsoft v roce 2012 oznámil, že bude nativně nechávat funkci DNT ve svých prohlížečích zapnutou. Teď ale ze své strategie ustupuje a tuto položku nechá v základním nastavením vypnutou. Samozřejmě ji uživatel může zapnout, anebo vypnout.
V roce 2012 Microsoft přešel na novou strategii a přitom prohlašoval: "Věříme, že zapnutím DNT [Do Not Track]ve Windows 8 pro IE10 je důležitý krok pro zavedení soukromí a nechání na uživateli, aby si vybudoval víru k online světu a mohl ho sám řídit."

Co to DNT vlastně je? Pochází z anglického originálu Do Not Track, a když je funkce vypnutá, umožňuje například prostřednictvím souborů cookies sledovat pohyb uživatelů po internetu, a tím na ně cílit reklamu podle jejich zájmů. Nedávno vyplynulo na povrch, že Facebook možnost vypnutí tohoto sledování ignoroval, o čemž jsme již informovali.

Už v roce 2012 se ozvaly negativní hlasy, že by měl Microsoft tuto možnost v základním nastavení vypnout. Microsoft odpověděl, že není problém, aby si to uživatel v nastavení přepnul.

Toto nastavení se nachází ve Windows Express Settings, takže když uživatel poprvé zapne počítač nebo provede nějakou významnější aktualizaci, projeví se základní nastavení.





Toto nastavení bylo označeno jako nepřijatelné a jako poškozující uživatele. To, že Microsoft ve svém postoji teď ustupuje, lze brát jako vzdání se.

Microsoft totiž oznámil, že v budoucnu toto nastavení v základu přepne na "vypnuto". Okomentoval to těmito slovy: "Ve Windows Express Settings bude nativně Do Not Track vypnuto, což bude zajisté krok vpřed, protože uživateli poskytneme přesné informace, jak toto nastavení v prohlížeči zase přepnout na "zapnuto", kdyby si to přáli."

Má to ale malý háček. Aby bylo v základním nastavení sledování uživatele vypnuto, musí uživatel upgradovat svůj OS Windows 7, 8 nebo 8.1 na nejnovější Windows 10. V takovém případě bude v IE a Projektu Spartan vše nativně vypnuté.

To Microsoft odůvodnil tím, že nechtěl, aby došlo k nedorozumění a aby měl problémy se standardy World Wide Web Consortia. Je to ale dalším krokem pro to, aby starší operační systémy byly nahrazeny Windows 10. Microsoft se totiž stále častěji setkává s nechutí uživatelů aktualizovat svůj OS na novější.

To mu bude vadit obzvláště v době, kdy plánuje, že Windows 10 budou založeny na "freemium", tedy aktualizace na ně budou zdarma z W7 a W8.x, ale potom se na nich objeví nějaké funkce, díky kterým získá Microsoft peníze.

Zdroj: PCWorld
reklama