reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chce spojit licenci Windows 10 s online účtem

24.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft chce spojit licenci Windows 10 s online účtem
Už velice dlouho známe klasickou aktivaci systému Windows 10, která často vedla také k problémům, zvláště když Microsoft začal spojovat licence s hardwarem. To šlo více či méně dobře řešit, ovšem nyní je na obzoru něco jiného.
Pokud vám nešel operační systém aktivovat a Microsoft najednou uváděl, že není pravý, pak mohl být na vině zpravidla upgrade hardwaru. To šlo následně vyřešit velice snadno v Activation Manager, nebo složitěji telefonátem na podporu Microsoftu, který chce nyní zkusit něco jiného. Nové sestavení systému má umožnit, aby byla licence spojena ne s hardwarem, ale přímo s našim online účtem.





PC World tuto novou funkci či vlastnost systému popisuje následovně. S použitím programu Activation Troubleshooter budou uživatelé moci propojit svou digitální licenci systému Windows 10 přímo se svým online účtem u Microsoftu. Poté budou moci libovolně měnit hardware svého PC a reaktivovat systém Windows s tou licencí, kterou si dříve propojili s účtem.

To by logicky mělo znamenat, že po instalaci systému se bude stačit k němu přihlásit s využitím svého účtu, což umožní systém zároveň aktivovat. Jenomže tu bude platit limit v tom smyslu, kolikrát budeme moci jednu digitální licenci využít k aktivaci systému. Microsoft však ještě neprozradil, jaký tento limit bude. Mělo by to ale také přinést snadnou možnost opětovné aktivace systému verze Pro v případě, že jste předtím omylem upgradovali třeba z Windows 8.1 Pro na Windows 10 verze Home. I zde poslouží Activation Troubleshooter.





Microsoft tak bude muset ještě několik věcí objasnit a mezi nimi i to, jakým způsobem bude tato funkce fungovat v případě, že si jeden zákazník pořídí několik licencí na různé verze systému. Očekává se také, že pokud upgradujete z krabicové verze systému Windows 7 nebo 8.1 na Windows 10, tuto licenci stejně jako dnes ztratíte a budete mít k dispozici jen jednu digitální licenci systému. Není ale jasné, zda se zrovna toto nezmění.

Mezi výhody by zase mohlo patřit to, že po havárii disku a ztrátě systémového oddílu by mělo být snazší obnovení systému v případě, že z nějakého důvodu nejsou k dispozici data z tzv. recovery partition, kterou využívají různí výrobci počítačů. Na tom by ale Microsoft musel pořádně zapracovat.

Prozatím je tato možnost k dispozici jen lidem v programu Windows Insider, a to v rámci nové bety, přičemž Microsoft neuvedl, zda s ní počítá i pro chystaný velký Anniversary Update.

Zdroj: PC World
reklama