reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft dostal patent na Mix View – „explodující“ dlaždice

18.2.2016, Michal Hala, aktualita
Microsoft dostal patent na Mix View – „explodující“ dlaždice
V srpnu 2014 si redmondská společnost zažádala o patent na speciální prvek v rámci uživatelského rozhraní Mix View. V praxi jde o dlaždici, která po dotyku „exploduje“ do několika dlaždic s dílčími informacemi. Můžeme Mix View očekávat ve Windows 10?
Tehdejší (z roku 2014) Mix View bylo pravděpodobně určeno pro operační systém Windows Phone a připravovaný telefon Nokia McLaren. Doba však pokročila, chytrým telefonům od Nokie dávno odzvonilo a operační systém Windows Phone postupně nahrazuje novější Windows 10 Mobile. Mezitím proběhlo patentové řízení a nyní byl patent udělen. Můžeme nyní očekávat, že se Mix View objeví ve Windows 10 napříč všem platformami?

Původní princip Mix View přibližuje první obrázek. Po dotyku prstem na dlaždici (Live Tile) se otevře skupina dlaždic souvisejících s danou aplikací a každá přináší specifické informace. Tak mě teď vlastně napadá, že by se to celé mohlo opakovat hierarchicky – po dotyku na dílčí dlaždici by se tato opět „rozprskla“ na dílčí dlaždice jen jaksi o logickou úroveň níž. Ale to je jen můj nápad na okraj.


Microsoft Mix View
Zdroj: Microsoft


Samozřejmě, že původní koncepce Mix View se týká mobilů a doteků prstem, ale nevidím důvod, proč by nemohlo jít o poklepání myší nebo o dotek elektronickou tužkou. Co je zajímavé, je druhý obrázek, kde je zachycen nejen mobilní telefon, ale Xbox, desktop a notebook. Že by Microsoft uvažoval o Mix View i na těchto platformách?


Microsoft Mix View
Zdroj: Microsoft


Ono by docela dávalo smysl obohatit o Mix View koncept univerzálních aplikací, protože si jistě dokážete představit design jednotlivých dlaždic na vektorovém a tudíž dobře velikostně škálovatelném základě. A univerzální aplikace takovou škálovatelnost mají, nebo měly by mít přímo v popisu práce. Tedy pokud mají být dobře použitelné od mobilu po ohromný nástěnný 84“ Surface Hub.

Dokonce si umím představit už výše zmíněné explodování dlaždic postupně do několika úrovní v závislosti na velikosti displeje konkrétního zařízení. Ale dalo by se to dobře automatizovat a tudíž celkem jednoduše naprogramovat – pokud je místo na displeji rozbalit další úroveň dlaždic vedle původní mateřské dlaždice, pokud ne, nahraď výchozí (mateřskou) dlaždici a rozbalit další úroveň místo ní. Ale to je zase moje další spekulace.

Ve skutečnosti není další osud teď už patentovaného prvku UI úplně jasný. Skutečně ho Microsoft začlení do Windows 10? Nebo celá věc skončí v šuplíku? To by bylo docela škoda, protože rozhraní Windows (a nejen jich) je už delší dobu více méně pořád stejné a právě dlaždice byly zajímavou inovací. Zejména na mobilních telefonech, ale Mix View by mohlo dávat smysl i na tabletech, noteboocích i na desktopu.

Zdroj: Windows Central
reklama