reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Edge může při exportu PDF pomíchat čísla i text

10.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Edge může při exportu PDF pomíchat čísla i text
Aktuálně není dobrý nápad používat prohlížeč Microsoft Edge k exportu dokumentů do PDF, a to zvláště takových, u nichž opravdu záleží na správném zaznamenání všech informací. Edge totiž obsahuje chybu, která způsobuje pomíchání číselných hodnot i textu.
Microsoft se nás všemožně snaží přimět k tomu, abychom zkusili jeho prohlížeč Edge, který je nabízen jako moderní náhrada za starý Internet Explorer. Uživatelé, kteří si koupí zařízení s Windows 10 S dokonce ani jinou možnost mít nebudou, protože Edge bude výchozí a jediný prohlížeč, který na nich bude k dispozici. Jedinou oficiální možností pak bude si připlatit za plnou verzi systému, která umožní nainstalovat libovolný jiný prohlížeč.





Pak by bylo ale velice nemilé, kdyby tato jediná browserová volba fungovala špatně a ZDNet sděluje, že přesně to se děje. My už jsme si zvykli, že tisk či export webových dokumentů nemusí vždy dopadnout k plné spokojenosti, ale většinou jde o špatné ořezání nebo vložené téměř prázdné stránky, což se dá akceptovat. Jak ale ukazuje doprovodný obrázek, chyba v Edge je daleko závažnější, neboť způsobuje, že text i čísla jsou v některých případech nahrazeny něčím zcela jiným. Pak si představte, že byste si takto exportovali a pak vytiskli třeba letenku, štítek pro zasílaný balík a přímo život ohrožující by mohl být třeba špatně vytisknutý lékařský recept.

ZDNet vysvětluje, že tato chyba se projeví, když využijeme funkci "Microsoft Print to PDF" v prohlížeči Edge. Jde tak dle popisu ve skutečnosti o export do souboru PDF, jejž pak můžeme vytisknout, ne o chybu při tisku samotném. Otevřený dokument má Edge sice na obrazovce počítače ukázat ve správné podobě, ale výstup se pak liší. Vypadá to přitom, že se chyba projevuje náhodně. Uživatelé ji totiž Microsoftu nahlásili, ale jiným se nepodařilo dosáhnout stejných výsledků, čili reprodukovat chybu. V každém případě je pak lék jasný, a sice tuto funkci prostě nepoužívat, leda byste chtěli vytisknutý výsledek po prohlížeči Edge ještě dopodrobna kontrolovat.

Microsoft už sdělil, že byl o této chybě informován, takže by na jejím vyřešení už měl pracovat. Jenomže server Hexus.net informuje, že někdo si na tento problém stěžoval už před necelým rokem, ale v Microsoftu také nebyli schopni chybu reprodukovat, takže s tím neudělali nic.

Zdroj: ZDNet
reklama