reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Game Mode nejen pro UWP, jak bude fungovat?

27.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Game Mode nejen pro UWP, jak bude fungovat?
O novém herním režimu připravovaném pro Windows 10 Creators Update už víme delší dobu, ale zatím se jen spekulovalo o tom, co bude skutečně dělat. Uvádělo se třeba, že bude pracovat pouze s hrami pod UWP, ovšem to není pravda.
Microsoft se tak konečně vyjádřil na adresu Game Mode pro Windows 10, o němž se někde tvrdilo, že bude spojen výhradně s tituly v rámci platformy UWP, což by představovalo hry zakoupené ve Windows Store. Nyní už bylo potvrzeno, že herní režim se bude týkat i Win32 her, které jsme si nainstalovali třeba ze Steamu, jiných obchodů nebo prostě jako běžné aplikace. Všechny hry by tak měly v herním režimu běžet lépe a nabídnout prý až o 5 procent vyšší snímkovací frekvenci, ale to ještě uvidíme.





Microsoft dříve říkal prostě jen to, že herní režim bude "optimalizovat běh PC s Windows 10 pro zajištění vyššího výkonu při hraní her", což nám moc neřekne. Zástupce firmy nyní potvrdil kompatibilitu s Win32 hrami, ale zároveň dodal, že větší nárůst výkonu máme zaznamenat právě u her pod UWP. A jak jsme říkali už předtím, je to právě kvůli nutnosti zjistit, kde hra začíná a končí. V případě UWP to má systém snadné a dokáže bezpečně rozlišit, které procesy patří dané hře, a mají tak mít prioritu. V případě Win32 her už to nemusí být vůbec snadné.

Dle očekávání pak půjde především o to, aby procesy patřící spuštěné hře dostaly co nejvyšší přioritu pro využití času CPU a GPU, zatímco pro procesy v pozadí bude platit opak. Především pak půjde o optimalizaci na straně procesoru, kde budou jednotlivé procesy více umravněny, pokud se budou snažit na úkor hry vymoci si více procesorového času. Herní režim bude umět některá procesorová jádra vyhradit pouze spuštěné hře, zatímco ostatní procesy v pozadí budou moci využít jen zbytek, které hra ani nepotřebuje, nebo rovnou neumí využít. Lze tak očekávat, že herní režim bude mít na výkon větší dopad v případě, že na počítači zároveň se hrou poběží řada dalších aplikací a procesů v pozadí, které jej neustále vytěžují. Uživatel, který svůj počítač udržuje čistý a před spuštěním hry nepotřebné nebo náročné aplikace ukončuje, tak asi moc velký rozdíl neuvidí, pokud vůbec nějaký.




Xbox pouze v povolenou dobu - další funkce herního režimu


Jak Game Mode pracuje, to bychom měli poznat již velice brzy, neboť Insideři už jej mají nově k dispozici, takže si můžeme počkat na testy.

Zdroj: PC Gamer
reklama