reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Helix: Xbox na našem PC?

8.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Helix: Xbox na našem PC?
Microsoft má prý pracovat na zatím tajném projektu Helix, jehož cílem je zkombinovat PC a Xbox, respektive možnost využít naše PC coby konzoli Xbox One, která již dostala operační systém Windows 10.
To by dle všeho nemělo být moc složité, neboť konzole Xbox One využívají hardware x86 od společnosti AMD a pracují se systémem Windows 10, takže ony samotné jsou v podstatě takové jiné počítače. Jenomže jde především o samotný obsah, čili herní tituly, které jsou optimalizované na jednotný hardware a PC komponentová džungle by mohla vývojáře zaskočit. Otázka tak je, do jaké míry by zařízení Helix byla podobná konzoli Xbox One, aby snad nešlo jen o upravené Windows 10 s konzolovou fasádou, které budou provozovat PC verze her. Na to ale Helix nevypadá.





Co přesně má mít Microsoft v plánu, to se zatím neví a mluví se o bližším spojení konzole Xbox a systému Windows 10. Práce na tom prý již začaly, ale pořadně se má tento projekt rozjet až později v tomto roce a v tom příštím, čili až poté, co se na trh dostane očekávaný letní Anniversary Update.

Jedním z úkolů je dle zdroje zprávy nabídnout streamování PC her na Xbox One, ale tím hlavním má být možnost hrát hry pro Xbox One na PC, a to přímo na něm bez nutnosti jejich streamování z konzole. To by znamenalo zprovoznění uživatelského rozhraní a služeb Xbox One na desktopových Windows 10 a také logicky i úpravu herních titulů, aby na PC fungovaly a pracovaly s obvyklými periferiemi. Co se týče optimalizace, pak PC mají už dnes výhodu v tom, že i mainstreamový herní model je daleko výkonnější než Xbox One a s nástupem nových karet to bude ještě propastnější rozdíl.

Pokud by mělo PC být schopno fungovat jako konzole, pak by mělo stačit stisknout jedno tlačítko, abychom se přepnuli do xboxového režimu, který by byl stejný jako na opravdové konzoli. Nemusel by ale být naprosto identický, a to právě z hlediska konfigurace ovladačů nebo možností nastavení grafiky. Microsoft by si tím mohl značně posílit vliv platformy Universal App, která z herního hlediska na PC zatím strádá a je oprávněně kritizována pro svou zaostalost a chabou podporu jinak běžných funkcí. Na druhou stranu by si tím firma mohla podkopat půdu pod klasickými konzolemi, neboť pokud by PC mohlo nahradit Xbox, lidé by si její pořízení rozmysleli, zvláště když by si mohli sami vybrat výkonnější hardware pro hraní ve vyšších detailech a rozlišení.

Předpokládá se, že pokud je Helix reálná věc, Microsoft se o ní zmínit již letos na E3, kde má také představit tenkou verzi původní Xbox One a snad také novou výkonnější verzi známou jako Scorpio. Rovněž se očekávají informace o streamovacích zařízeních Xbox TV.

Zdroj: Fudzilla
reklama