reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft i přes ukončení podpory opravil IE ve Windows XP

2.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Microsoft i přes ukončení podpory opravil IE ve Windows XP
Už 8. dubna tohoto roku Microsoft plánovaně ukončil podporu operačního systému Windows XP, což platí i pro příslušné verze Internet Exploreru. Nyní se však odhodlal vydat ještě jednu bezpečnostní aktualizaci.
Bezpečnostní aktualizace se týká velmi závažné chyby, která se nedávno objevila a týká se možnosti získat plnou kontrolu nad počítačem včetně schopnosti instalovat aplikace, prohlížet i mazat data a víc. Tu může útočník získat prostě tak, že přiměje uživatele k otevření webových stránek se škodlivým kódem, takže jde bezesporu o problém, který si žádá reakci.





Microsoft se tedy rozhodl tomuto problému věnovat i přes oficiálně ukončenou podporu systému Windows XP a vydal potřebné záplaty pro všechny jeho verze ne jako obvykle v "Patch Tuesday", ale včera ve čtvrtek. Potřebné záplaty by tedy již měly být k dispozici na Windows Update.

Krom toho Microsoft i nadále poskytuje podporu systémů Windows XP různým společnostem, které o ni mají zájem spíše než o přechod na novější systém. Tyto firmy si za ni ale také zaplatí a výsledné záplaty pak jsou k dispozici pouze pro ně, ne pro veřejnost.

Nicméně i přes to, že nově objevená chyba donutila Microsoft jednat navzdory ukončené podpoře, jsou to podle něj o zbytečně nafouknuté obavy. Jde ale také o reakci na doporučení vlád Spojených států a Velké Británie, které uživatelům sdělily, ať do vydání potřebné záplaty používají alternativní webové prohlížeče a ne Internet Explorer.

Zdroj: The Verge
reklama