reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft je stále při chuti – koupil Wand Labs

16.6.2016, Michal Hala, aktualita
Microsoft je stále při chuti – koupil Wand Labs
I po největší akvizici ve své historii, nedávném nákupu LinkedInu, je Microsoft při chuti a koupil Wand Labs. To je specialista na konverzační inteligenci. Technologie a lidé z Wandu posílí tým kolem Bingu a dalších řešení z Redmondu.
Nedávný nákup LinkedInu za 26,2 miliardy dolarů evidentně nevzal redmondskému vedení chuť k další expanzi a tak brzy po uvedené „velké ráně“ Microsoft kupuje Wand Labs. To je celkem malý americký startup, respektive malá firma, která se ze startupu už stačila celkem etablovat v oblasti komunikace mezi lidmi a počítači.

Někdy se tomu říká konverzační inteligence a zahrnuje to porozumění lidské řeči a překlad řečeného do „řeči strojů“. Wand vyvíjí platformy pro integraci IT služeb (obvykle v cloudu) a messagingu (konverzačních aplikací) a prý se mu celkem daří. Jeho řešení umožňují vývojářům (včetně třetích stran) propojovat konverzační aplikace se službami v cloudu tak, abyste je mohli ovládat běžnou řečí (resp. textem) v rámci chatu.

Microsoft přitom na letošním Buildu oznámil iniciativu Conversation as a Platform, která má za cíl propojení lidského jazyka (a inteligence) s pokročilou inteligencí strojovou s cílem zpřístupňovat informace a znalosti co nepřirozenější formou. No a řešení Wand Labs mu dodává chybějící dílek do skládanky. Podle dnešního sdělení na blogu Microsoftu se tým Wandu připojí k týmu Bingu a jeho konverzační řešení se postupně objeví v Office, Azure, Windows a samozřejmě Bingu a celému souvisejícímu cloudu.


Logo Wand Labs


Nebudu se divit, když řešení Wandu ve spolupráci s dosavadními schopnostmi Cortany pomohou této digitální asistentce lépe čelit Siri od Applu, Assistantu od Googlu, nebo Alexu od Amazonu. V tomto segmentu se přiostřuje, jelikož Siri a Assistant poslední dobou dostaly nové funkce, díky kterým nechávají Cortanu za sebou. Takže i tady může Microsoft využít schopnosti týmu Wand Labs.

Celkově mi tahle akvizice dává daleko větší smysl než onen obří (v řeči čísel) nákup LinkedInu. Wand umí věci, která Microsoft určitě využije a které do budoucna dávají smysl. Umělá inteligence je a bude v kurzu a všechny významné softwarové společnosti napínají síly tímto směrem. Takže si myslím, že tentokrát v Redmondu udělali dobrý obchod.

Finanční podrobnosti transakce ani jednou ze stran zveřejněny nebyly, ani zatím neunikly, nicméně v porovnání s nákupem LinkedInu půjde zřejmě o drobné. Ještě k tomu LinkedInu – když uvážíte hodnotu transakce a 433 miliónů takto nakoupených uživatelů, takže za jednoho uživatele dal Redmond 60 dolarů (cca 1500 korun). Takže stejnou částku by musel z každého uživatele „dostat“, aby se aspoň dostal na nulu.

Jestli se mu to podaří, samozřejmě odhadnout nedokážu, ale 60 dolarů za hlavu se mi zdá hodně i za osobní a profesní data každého uživatele LinkedInu takto získaná. Samozřejmě může mít Microsoft v plánu něco, co dává smysl a o čem nemám ani ponětí. Ale – čistě subjektivně – by mi větší smysl dávalo užít onu astronomickou částku na nákup mnoha společností jako je právě Wand Labs.

Zdroj: Microsoft
reklama