reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft konečně zveřejnil, jaká konkrétní data sbírají Windows 10

6.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft konečně zveřejnil, jaká konkrétní data sbírají Windows 10
Vždy nás zajímalo, co představuje telemetrie v systému Windows 10 a jaké konkrétní údaje o našem počítači i o nás samotných sbírá. Microsoft byl dosud ohledně toho vágní, ale nyní už konečně zveřejnil snad celý seznam typů sbíraných dat.
Windows 10 Creators Update mají přinést nové možnosti nastavení, jimiž budeme moci ovlivnit telemetrii a sběr dat. Nyní nám Microsoft překvapivě nabízí prý kompletní seznam věcí, které bude sbírat právě tato nová verze, přičemž ta už bude mít pouze dvě nastavení soukromí, a to základní a plné. Toto označení je však trošku zavádějící. Základní znamená sběr minima dat, zatímco plné představuje plnou telemetrii, ne soukromí uživatele. Nové informace nechal zveřejnit šéf vývoje Windows, Terry Myerson, který to komentuje na svém blogu.

Nový Creators Update už je mimochodem ještě před oficiálním dnem vydání k dispozici v nástroji pro update, který si můžete stáhnout ze stránek Microsoftu.





Microsoft se vždy dušoval, že Windows 10 nenarušují svým sběrem dat naše soukromí, což jsme mu ale museli věřit, neboť nám nikdy neposkytl seznam toho, co sbírá. To na druhou stranu pochopitelně není žádný důkaz, ale aspoň by to byla jasná známka vstřícného přístupu.





Nyní Microsoft říká, že od vypuštění Anniversary Update pilně pracuje na tom, aby zjistil, jaká data se musí na základní nastavení sbírat, aby byla zajištěna bezpečnost a aktuálnost systému. To tak mělo dle Myersona přinést celkovou redukci seznamu sbíraných dat, a to asi o polovinu. Nově tak má jít především o data spojená s počítačem a jeho konfigurací, kompatibilitou aplikací a Windows Store. Mohou tak pomoci zjistit třeba to, na jakých konfiguracích se často vyskytují problémy, aby se na to mohl Microsoft dále zaměřit.

Co se týče výchozího nastavení na plný sběr dat, to zahrnuje navíc informace o konektivitě, "konzumaci obsahu" (sledování multimédií, hraní her), využití Windows Ink, prohlížeče, informace o vyhledávání (online i lokálně), navštěvovaných stránkách a další věci, které přes klávesnici zadáváme do počítače. Čili v tomto případě jde o daleko více invazivní způsob sběru dat, i když je otázka, zda si je Microsoft spojuje s konkrétními osobami (čili naším účtem), nebo je sbírá jen jako celek.

Informace o sbíraných datech by mohly rozsahem vydat na několik článků, a tak na ně pouze odkážeme. Zde je info o základním sběru dat a zde o plném.

Zdroj: Microsoft
reklama