reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft kupuje společnost ZeniMax a s ní i Bethesdu či id Software

21.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Microsoft kupuje společnost ZeniMax a s ní i Bethesdu či id Software
Microsoft získal nový cenný skalp z řad herních společností. Do xboxového světa se bude nově řadit ZeniMax Media, mateřská společnost studia Bethesda Softworks. Microsoft tak získá i práva na mnohé známé herní řady. 
Nyní už opravdu není pochyb o tom, že Microsoft to se svou divizí Xbox myslí opravdu vážně a ta už není jen menší otloukánek, jakým byla dříve. Ostatně za ZeniMax Media v Redmondu zaplatí celkem 7,5 miliardy dolarů a získají zároveň známou a oblíbenou i proklínanou Bethesdu. Pod Microsoftem se tak budou moci dále rozvíjet hry či série Dishonored, Wolfenstein, The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Prey a další. 
 
 
Microsoft připomíná, že herní průmysl má v příštím roce jako celek překročit hodnotu 200 miliard dolarů. ZeniMax s Bethesdou tak zajistí, aby Microsoft si z tohoto obrovského koláče mohl ukousnout o to větší díl a my můžeme automaticky očekávat, že příslušná herní tvorba se stane součástí xboxové nabídky včetně příslušných služeb. 
 
Díky samotné Bethesdě se přitom 15 studií pracujících pod Microsoftem rozroste na 23. V nich se vyvíjí třeba i očekávaný Starfield, zbrusu nová hra, řadící se mezi sci-fi RPG, o níž zatím nevíme v podstatě vůbec nic. Microsoft ji zvlášť zmínil proto, aby potvrdil, že i tato hra bude ihned po svém vypuštění na trh k dispozici v rámci služby Xbox Game Pass. 
 
Phil Spencer se tak může přímo tetelit blahem, jak je patrné z jeho projevu, v němž vyzdvihuje důležité novinky této doby, jako třeba nové konzole, které budou od zítřka v předprodeji. Pak je to cloudové hraní na Xbox Game Pass Ultimate a nyní i ZeniMax s Bethesdou v moci Microsoftu. To konkrétně představuje přes 2300 zaměstnanců v jednotlivých studiích Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog a Roundhouse Studios.
 
Co se týče změn, o žádných jsme zatím nebyli informováni. V čele ZeniMaxu dále zůstane jeho zakladatel a aktuální CEO Robert A. Altman, který uvedl, že se bude pokračovat s vývojem stěžejních AAA her. 
 
Zdroj: Microsoft


reklama